Totul despre par

Multi parinti sunt speriati de faptul ca, in primele zile dupa nastere, bebelusul este foarte paros. Puful de pe corp dispare, de obicei, intre saptamanile 36-40 de gestatie, dar in cazul unor nasteri premature, inclusiv in cazul unei cezariene, lanugo (mai inchis la culoare decat parul pe care-l va avea bebe) e vizibil si dupa nastere. Dispare in timp.


Adeseori, copii care au avut parul foarte deschis la culoare ca bebelusi vor avea parul mai inchis pe masura ce inainteaza in varsta. Daca va uitati prin albumele de familie, veti fi uimiti sa descoperiti cum rude brunete, cu parul drept, erau blonde si aveau eventual si parul carliontat in primii 2 ani de viata.

Pigmentul firului de par este determinat de cantitatea de eumelanina. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat firul de par va fi mai inchis la culoare, in timp ce o cantitate scazuta de eumelanina este vinovata pentru parul blond. Ca parinti, transmitem copilului si genele responsabile pentru producerea eumelaninei, dar unele dintre acestea sunt activate, iar altele – nu.

Cu cat mai multe gene active are, cu atat cantitatea de eumelanina va fi mai mare. Nu se poate vorbi de gene dominante in privinta culorii parului, ceea ce explica de ce unii bebelusi au culori mult diferite de parintii lor sau de un frate sau o sora. Pe masura ce copilul creste, de obicei, cantitatea de eumelanina secretata creste si ea, ceea ce determina inchiderea culorii parului.

Citeste continuarea in revista Baby ianuarie-februarie 2012.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista
Buton