Invata sa acorzi primul ajutor

Otravirile si intoxicatiile
Chemati imediat medicul sau mergeti la camera de urgenta, luand cu dvs si recipientul cu substanta inghitita de copil.

In cazul in care copilul a inghitit naftalina, provocati-i varsaturi: dati-i sa bea foartemult ceai, suc de fructe fara acid, apa calduta sau bagati-i degetele pe gat.

Nu ii dati lapte, deoarece naftalina se dilueaza in grasimi si va fi absorbita si mai mult.

Nu ii provocati varsaturi daca a inghitit acizi, detergenti, benzina, petrol, deoarece prin voma substantele corozive vor trece din nou prin esofag provocand un rau mai mare.

Daca nu reusiti sa ajungeti imediat la medic sau daca aveti dubii in privinta substantei ingerate, telefonati imediat la cel mai apropiat centru de tratare a intoxicatiilor.

Arsuri cu acizi
Chemati imediat medicul, iar in asteptarea acestuia, dezbracati copilul in zona unde a fost ars si spalati indelung zona cu apa. Partea lezata trebuie sa stea sub apa in jur de 10-15 minute.

Daca ochii vin in contact cu substante acide, trebuie spalati indelung cu apa si tinuti deschisi, chiar daca micutul va plange.

Arsuri si opareli
In primul rand, raciti imediat zona oparita. Tineti zona arsa sub apa rece sau in contact cu gheata (dupa ce a fost invelita intr-un prosop) cel putin 10-15 minute.

Daca suprafata arsa este mare, nu dezbracati copilul, ci ii faceti dus si cu apa rece, imbracat. Apoi inlaturati hainele ude, dar nu rupeti bucatile de material care s-au lipit de piele.

Daca arsura este mica, acoperiti-o cu comprese sterile, daca este mare, luati o bucata de bumbac, foarte curata, si tineti-l infasurat in ea pana ajungeti la spital.

Nu atingeti partea oparita si nici nu incercati sa o curatati.In aceste cazuri sunt nocive faina, uleiul, albusul de ou, dezinfectantele, pudra de talc sau cremele. Oparerile trebuie tratate numai de medic. In timpul tratamentului trebuie mentinuta o igiena impecabila.

 Intepaturi de insecte
Intepaturile de insecte pot fi tratate cu crème care se gasesc in farmacii sau cu comprese cu otet. Acestea pot cauza insa alergii, tumefactii, iritatii, caz in care trebuie sa consultati un medic.

Apelati imediat la medic atunci cand copilul a fost intepat in gura, pe limba sau in gat. Aceste intepaturi sunt extrem de periculoase.

Impotriva intepaturilor de viespe sau a contactului cu meduze, cel mai bun remediu sunt compresele cu solutie de amoniac. Daca este vorba de o albina, scoateti cu o penseta acul care a ramas in piele.

Intepaturile de tantar, desi sunt mai putin dureroase decat cele de albina, de multe ori sunt mai nocive. Pentru a alunga tantarii in mod natural, frecati de partile descoperite ale corpului, petale de muscata.

Sursa: „Avem un copil! 0-3 ani”, Ed. All; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice
Buton