Te poti trezi, la un moment dat, ca un copil de sapte ani se tavaleste pe jos prin magazin daca nu-i cumperi o anumita jucarie. Da, scenariul, oricat de terifiant, e posibil. Invata cum sa previi situatia si, astfel, ii faci si copilului tau un bine.
Copiii de azi sunt mult mai destepti decat cei de pe vremea noastra. Televiziunea, folosirea computerului si a internetului le-au deschis noi usi, spre informatii care pentru noi nu erau posibile, cand eram mici.
Drept urmare, pentru ei multe concepte sunt diferite, printre care si cel legat de valoarea banilor, si numai pentru ca azi, in ziua de salariu, multi parinti vin acasa cu un fluturas, banii fiind, insa, virati intr-un cont bancar sau direct pe un card.
Cei mai fericiti parinti vor fi cei care au avut timpul si inspiratia sa-si educe si motiveze copiii in asa fel incat sa-i faca viitori adulti economi.
Diferenta dintre castigarea banilor si cheltuirea lor nu li se pare celor mici – asa cum ne-am astepta – evidenta, de aceea avem nevoie de artificii pentru a-i invata diferenta.
Nici un moment nu e prea curand pentru a-i introduce pe copii in universul financiar. Imediat ce stiu sa numere, pot face deja cunostinta si cu banii.
Nu uita, observatia si repetitia sunt, la aceasta varsta, instrumentele pe care ei le folosesc pentru a invata despre lumea inconjuratoare, deci nu-ti pierde rabdarea cu ei.
Cum ii inveti cel mai usor valoarea banilor?
Explicandu-le care e diferenta dintre a cheltui si a economisi. Daca vezi ca pustiul tau se pricepe la calcule, implica-l in orice tipuri de „analize financiare ai tu de facut: cat costa metrul cub de apa pe care il ai de platit la intretinere (deci de ce s-a ajuns la suma finala), cum se calculeaza o dobanda sau un procent.
Copilul trebuie implicat in orice activitate financiara, mai ales daca isi arata interesul. Nu ezita sa-i explici tot ce faci, cum mergi la banca si platesti facturile, cum achiti online anumite plati, cum faci calcule pentru rate etc.
Daca folosesti mult bancomatul, invata-l cum functioneaza, explica-i unde se duc banii cand alimentezi cardul si cum se fac transferurile bancare. Va pricepe, vei vedea, si va fi chiar mandru ca ii acorzi atata incredere.
Daca ti se pare ca procesul de invatare a valorii banilor nu merge atat de repede sau de usor cum presupuneai tu, nu dispera. Ai tot timpul din lume sa faci din copilul tau un bun finantist in ceea ce priveste banii sai personali.
Chiar daca ai impresia ca pustiul tau este prea mic, lasa-i libertate de decizie. Buna sau proasta, cei mici trebuie sa stie sa aleaga ce si cum sa cumpere, ce si cum sa cheltuiasca.
Daca vezi ca majoritatea deciziilor lui sunt de moment, el fiind atras de anumite lucruri pe care inainte nu si le dorea, incearca urmatoarea abordare: la prima incercare a lui de cumparare a unui moft de care se va plictisi chiar in ziua urmatoare, fa-i o lista cu trei lucruri pe care stii ca si le doreste, care au cam aceeasi valoare, si sugereaza-i de ce i-ar fi placut chiar lui mai mult sa achizitioneze unul dintre ele. Invata-ti copilul sa evalueze corect ofertele de la televizor sau de prin reviste.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3