Sfaturi despre creșterea bebelușului: cum scapi de ele

Când ești însărcinată ești ca un magnet pentru toți binevoitorii care te bombardează cu sfaturi – ce să faci, ce să nu faci, ce doamne-ferește să faci, că uite ce a pățit Popeasca atunci… Stafurile nu se opresc nici după venirea pe lume a  bebelușului. În timp ce nu le putem spune oamenilor ce să ne spună, noi putem alege să reacționăm altfel atunci când primim sfaturi despre creșterea bebelușului. Psihologul Cristiana Haica te învață cum să scapi de aceste sfaturi nedorite sau măcar să nu le mai acorzi atenție.

 

Dacă aceste sfaturi despre creșterea bebelușului vin de la cunoscuți, poți divaga oricând discuția sau chiar poți apela la glume: „vai, esti a 200-a persoana luna aceasta care imi da sfaturi despre creșterea copilului, cred că deja aș putea scrie o cartepe temă'.

Cu strainii insa e putin mai delicat. Ce funcționează:

1. Te faci că nu auzi și pleci de acolo (deși sună a nesimțire)

2. Răspunzi ceva de genul „aaaa, știu, am crescut trei copii pâna la acesta, nu îmi spu­neți! (desi este primul copil)

3. Fii vicleană:Sunteți pediatru? Nu? Aaa… (dezamagită, ca și cum nu are rost să asculți atunci).

 

Cum înveți să spui NU

Multi dintre sfatuitorii acestia fie sunt „nevorbiti sau se leaga de ceva ce face sau nu face copilul vostru, pentru a povesti de fapt propriile experiente, deci de a vorbi despre ei insisi. În timp ce ei sunt liberi să dea sfaturi despre creșterea copilului, noi suntem liberi să nu ascultăm ce spun…

Caci daca o facem si ne deranjeaza acest lucru, este vina noastra: si ca am ascultat, si ca ne-am simtit deranjati. Nimeni nu ma poate obliga sa ascult ceva ce nu doresc sa aud. Iar faptul ca ma simt foarte nemultumita ca mi se dau sfaturi necerute este problema mea.

Pentru ca nemul­tumirea extrema vine nu de la sfaturi, ci de la constientizarea (chiar si minima) ca nu sunt in stare sa opresc acest lucru. Poate ca in general nu sunt capabila sa opresc lucrurile care nu imi convin, nu pot spune „nu. Abia aceasta este o problema mare. Invatarea comportamentului asertiv este extrem de importanta si pentru mine si pentru copilul meu.

Sfaturile soacrei
Se ia exemplul următor, povestit de multe mămici în cabinetele de psihoterapie:

După nașterea bebelușului, relația cu soacra meadevenise foarte tensionata, eu opuneam rezistenta la multe sfaturi despre creșterea copilului, oferite de ea, unele fanteziste, altele nu neapărat și la un m oment dat ne-am certat. I-am spus sa ma lase sa imi cresc copilul cum cred de cuviinta. S-a suparat groaznic, iar sotul meu a venit cu replica: „Las-o in pace, nu te mai certa cu ea, iti vrea binele. In momentul acela il uram si pe el.

Cum am rezolvat problema? Dupa ce ne-am impacat, ea continua, evident, sa ma consilieze fara voia mea, asa ca, de cateva ori la rand, cu o privire tampa si recunos­catoare la adresa sfatului ei, am spus: „Cred ca aveti dreptate, hai sa ii cer incuviintarea pediatrului pentru asta si sunam pediatra intreband-o (pe loud-speaker) daca pot sa…, ca si cum ideea ar fi fost a mea.

Ea, evident, imi spunea: „In nici un caz!'. A fost destul sa o enervez pe doc­torita si ea a replicat: „Mai vii cu multe idei tampite?. Iar soacra nu s-a mai bagat.

 

Părerile celei mai bune prietenesfaturi 2
Când cea mai bună prietenă te bombardează cu sfaturi despre creșterea copilului e mai greu să ripostezi. Dar poți încerca! Când te întreabă „Ai reusit sa faci ce ti-am zis ca să doarmă singur?. Poți răspunde „Da, am incercat, dar a mers mai prost decat inainte. Oricum, cred ca nu exista strategii care sa mearga la orice copil, fiecare e unic in felul lui, si numai eu pot sa gasesc modul ideal de a-l face pe copilul meu sa… Asta ar trebui să rezolve problema

Propriile greseli, nu cele ale altora
Intotdeauna exista o cale de a rezolva problema cu sfatuitorii: fie ca este vorba de umor, o contraexpertiza, fie ignorarea sau replica „am incercat deja acel lucru si a mers prost, ceva care sa nu jigneasca persoana, dar care sa blocheze comportamentul.

Mai e si varianta „oricine are dreptul sa isi exprime opinia despre ceva anume, dar ce bine ca si eu am dreptul sa iau decizii bazate pe propriile mele sentimente si sistemul meu de valori. Am dreptul sa comit greseli, ca oricine. Greselile mele, nu cele izvorate din izvorul nesecat de intelepciune al sfaturilor necerute.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton