Fricile in sarcina

Un rol important pentru felul in care femeia insarcinata reactioneaza la stres il reprezinta si atitudinea pe care ea o are fata de sine (imaginea de sine). Persoanele cu atitudine ostila fata de sine (isi urasc corpul, nu sunt niciodata multumite de ele insele) vor avea pe perioada sarcinii mai degraba trairi negative – furie, suspiciozitate, tensiune psihica, nervozitate si, ca urmare, un risc crescut de nastere prematura.

De aceea, acea rezistenta la stres trebuie construita nu dupa ce femeia a ramas insarcinata, ci inainte, asa cum se pregateste pentru sarcina – verificandu-si starea de sanatate, dantura, constantele biologice prin analize de sange, exercitii fizice.

Pentru aceasta perioada de 9 luni, va trebui sa se pregateasca si din punct de vedere psihologic. Numai asa poate preveni si posibilele tulburari emotionale din perioada de dupa nastere, si poate face fata stresului mult mai mare din primul/primii ani de viata ai copilului.

50% dintre femeile insarcinate sufera de anxietate si mai mult de 30% dintre acestea prezinta simptome ale depresiei, arata un studiu publicat in American Journal of Obstetric & Gynecology.

Alunga anxietatea
Daca viitoarea mamica sufera inca dinainte de a ramane insarcinata de tulburare anxioasa, manifestarile acestei afectiuni pot influenta doar starea ei de bine, nu si dezvoltarea copilului, insa corect ar fi ca mama sa faca psihoterapie, pentru a elimina anxietatea inca din primele luni de sarcina.

Nu neglija problemele si apeleaza la… consiliere psihologica
Este posibil ca viitoarea mama sa fi fost diagnosticata inainte de sarcina cu anxietate. In cazul acesta, e bine ca tratamentul medicamentos sa inceteze si sa fie (desi ar trebui sa fi fost deja) inlocuit cu psihoterapia cognitiv-comportamentala.

Pentru binele ei, pentru scaderea nivelului de stres determinat de anxietate si pentru evitarea depresiei post-natale, e indicat sa urmeze sedintele de psihoterapie consecvent.

Daca posibilitatile financiare nu permit participarea la aceste sedinte, ar exista alternativa unor grupuri de suport formate tot din femei insarcinate (de preferat, organizate chiar in clinicile unde vin sa fie consultate de medicii cu care urmeaza sa nasca).

Prin impartasirea experientei fiecareia dintre participante, prin oportunitatea de a-si exprima temerile, ele se pot sustine intre ele, in prezenta unui moderator care sa dea (atunci cand este nevoie) explicatii de specialitate pentru anumite nedumeriri, ingrijorari pe care viitoarele mame le-ar putea avea, ori pentru a corecta anumite mituri sau informatii gresite pe care participantele le-ar putea considera adevarate.

Riscul de a nu acorda atentie acestor probleme legate de ingrijorari si temeri este cresterea exponentiala a nivelului de stres, ajungandu-se la „a fi stresata pentru ca sunt stresata” sau, si mai rau, „sunt deprimata pentru ca sunt stresata”.

Studiile arata ca mamicile care au primit consiliere psihologica inainte de nastere au risc mai mic de nastere inainte de termen, in comparatie cu cele care au primit ingrijire standard.

In special in situatia in care gravida trece prin evenimente traumatizante pe perioada sarcinii – dezastre naturale (cutremure, inundatii etc.), decesul cuiva drag, in special in primul trimestru de sarcina – ar fi bine sa poata merge la psiholog, deoarece astfel de evenimente traumatizante cresc riscul de nastere prematura sau riscul ca bebelusul sa aiba o greutate mai mica la nastere.

Ce te ingrijoreaza?
Anxietatea legata de sarcina determina riscuri mari – studiile mentioneaza intre acestea posibile intarzieri in dezvoltarea cognitiva a copilului constatate la evaluarea de la 12 luni.

Cele mai frecvente ingrijorari specifice anxietatii de sarcina sunt legate de pierderea sarcinii, de dezvoltarea normala a fatului (se dezvolta normal, are boli genetice?), de nastere (posibile complicatii la nastere).

Nu ignora riscurile!
Studii medicale arata ca anxietatea si depresia pe perioada sarcinii cresc riscul de avorturi spontane sau de nastere prematura, iar tulburarile de comportament (in special agresivitatea) afecteaza inclusiv dezvoltarea copilului dupa nastere.

S-au mai evidentiat si tulburari de comportament in cazul copiilor ale caror mame au suferit de anxietate in timpul sarcinii (hiperactivitate, scaderea capacitatii de concentrare si memorare dupa patru ani).

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie
Buton