Crizele de furie îi sperie și pe părinți, dar și pe copii deopotrivă (chiar dacă ei sunt actorii principali în aceste momente). Părinții nu se așteaptă la crizele de furie ale copiilor, iar micuții nu știu de unde le-au venit și cum să le gestioneze, căci sunt la o vârstă la care nu-ți pot explica prea bine propriile sentimente.
Crizele de furie apar cel mai adesea între 1 și 3 ani. Intensitatea lor depinde de numeroși factori. De obicei, crizele fe furie apar atunci când cel mic vrea ceva și nu primește și din cauza faptului că nu are un limbaj bine dezvoltat cât să se poată exprima și acumulează furie.
Crizele de furie au la bază o nesatisfacere a nevoilor copilului, obișnuit într-o primă fază a existenței lui pe această lume să fie servit imediat. Atunci când era bebeluș mânca exact când îi era foame, dormea când is e făcea somn și te avea la dispoiție când îl auzeai plângând peste noapte.
Pe măsură ce copilul crește, nevoile lui se multiplică, nerăbdarea crește, iar imposibilitatea de a-și exprima toate sentimentele se adună, toți acești factori ducând la crizele de furie.
Prima reacție a unui părinte care se confruntă cu crizele de furie este să certe copilul sau să încerce să-i demonstreze logic că nu are de ce să aibă nervi. Dar copilul nu poate vedea că reacția lui este greșită și deci, se simte certat degeaba, iar frustrarea lui crește.
Celui mic trebuie să i se oferă o modalitate de a ieși din situație. Nu face prea mare caz pe seama reacției lui și nu ceda la țipete, frunizînd obiectul dorinței lui – distrage-i în schimb atenția, canalizând-o către ceva ce îi plce sau îl interesează n mod normal. Imediat ce trece furtuna emoțională, oferă-i o îmbrățișare caldă –
Deși e greu să prevezi și să previi crizele de furie, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a le evita:
– Fii atent ca cel mic să aibă un program echilibrat, adecvat vârstei lui
– Nu-l suprasolicita, tărându-l prin tot orașul în parcuri, la cluburi, locuri de joacă sau alte activități pe care tu le crezi amuzante
– Lasă-l să se joace cât mai mutl în aer liber și să-și consume nervișorii
– Nu te încăpățâna să-l îmbraci cu anumite lucruri, doar pentru că îți plac ție – ține cont și de preferințele lui
foto Shutterstock