Top 5 motive pentru care mințim

Deși atunci când devenim părinți, noi ne învățăm copiii că nu e frumos să minți, noi mințim mult mai des decât credem. Într-o discuție cu o persoană străină, un adult spune, în medie, cam 3 minciuni în 10 minute- unele mai nevinovate, altele chiar gogonate. Uite care sunt top 5 motive pentru care mințim:

 

  • Mințim ca să ne protejămMințim pentru a ne acoperi greșelile, exact ca în copilărie, și din teama de a nu fi pedepsiți. Cu cât greșeala este mai mare, cu atât tentația de a spune o minciună crește.
  • Mințim pentru că ne este frică de conflicte, pe care nu le putem gestiona și atunci preferăm să aruncăm o minciună, în loc să mergem 'la război'
  • Mințim fiindcă vrem să fim admirați– uneori, neîncrederea în propria persoană ne determină să înflorim adevărul – vrem să fim admirați de către ceilalți și fiindcă nu ni se pare că avem motive de laudă, inventăm unele.
  • Mințim de teamă să nu fim respinși – unul dintre cele mai comune motive pentru a minți țin de dorința de a plăcea sexului opus. Pentru a impresiona și din teama de a nu fi respinși aruncăm o mulțime de minciuni, mai mult sau mai puțin nevinovate, în flirtul nostru. De cele mai multe ori așa începem o relație – ascunzând anumite adevăruri și prezentându-ne într-o lumină cât mai favorabilă pentru sexul opus.
  • Mințim cu scop nobil, pentru a nu răni sentimentele – singurele minciuni de ce mintimaltruiste sunt așa-numitele minciuni albe, acele minciuni pe care le spunem pentru a evita să rănim sentimentele altora. Sigur că atunci când soțul ascunde adevărul soției despre vreo iubită, el se poate minți că o face pentru a-și proteja soția, dar acestă minciună nu intră în categoria celor altruiste, ci are la bază teama de conflict și pierdere (a statutului social, a soției sau amantei, după caz).

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton