Sfaturi pentru cei mici
1. Nu pleca la maternitate fara sa ii spui cu cine il vei lasa. Daca este o persoana necunoscuta, incearca sa faci in asa fel incat sa se simta confortabil in prezenta acesteia, inainte de plecarea ta la maternitate.
2. Copilul „mare se va bucura sa vada fotografii de cand era si el „mic si sa o auda pe mama vorbind despre perioada in care el era bebelus si avea nevoie de foarte multa atentie si dragoste. Spune-i ca noul venit este mic, fara aparare si are nevoie de multa atentie. Propune-i sa te ajute sa te ocupi de bebelus.
3. Daca trebuie sa se mute din patul sau camera lui cu ocazia venirii bebelusului, lasandu-l sa inteleaga ca el este deja mare si i se cuvine un loc pentru „cei mai mari. Prin asta vei evita sa-l faci sa se simta dat afara din locul lui. Ajuta-l sa-si amenajeze noul spatiu si, mai ales invita-l sa participe la amenajarea locului fratelui sau! Il vei ajuta sa se simta important, responsabil si ii vei inlatura o parte din temeri.
4. Cum te simti atunci cand il trimiti in tabara? Nu cumva vrei sa stii cam tot ce se poate despre insotitor, mancare, conditii de cazare, riscuri? Inchipuie-ti cum se simte fratele cel mare atunci cand tu, mama, pleci la „spital sa „te operezi pentru „a-ti scoate doctorul un omulet din burta.
De aceea este foarte importanta discutia pre-natala cu el, pentru a-l ajuta sa inteleaga „filmul nasterii la maternitate, precum si „episoadele care urmeaza o data cu intoarcerea ta acasa.
5. Daca trebuie sa mearga la gradinita pentru prima oara, e bine sa o faca inainte de aparitia bebelusului, altfel poate creade ca vrei sa scapi de el.
6. Dupa nastere, fa in asa fel incat sa poti vorbi la telefon cu copilul sau sa vina sa te viziteze, nu-l lasa sa se indeparteze!
7. Spune-i ca maternitatea, chiar daca are medici si asistente, nu este un spital pentru oameni bolnavi; pentru ca un copil poate fi speriat de ceea ce i se poate intampla mamei lui acolo.
8. Sa nu te miri daca fratiorul cel mare va cere si el biberonul sau chiar sanul. Spune-i ca doar bebelusii se hranesc in acest fel, dar daca vrea, il tii in brate cat timp bea dintr-un biberon, sa vada cum bea micul lui frate. O sa vada ca e mai placut sa bei din pahar cand ti-e sete, asa cum o face el, ca e marisor si ca fiecare varsta are specificul ei. Ajuta-l sa se bucure de varsta lui!
9. Nu fi surprinsa daca, dupa nastere, nu vrea sa mearga nicaieri, la gradinita, la bunica sau in parc. Ideea de a te lasa singura cu „rivalul nu ii surade. Incurajeaza-l sa mearga la gradinita si sa se duca la joaca alaturi de prieteni, dar nu il forta. Lasa-i timp si se va acomoda el singur cu situatia.
10. Daca te duci sa cumperi haine pentru bebelus, nu uita sa-i iei si lui ceva, pentru „copii mari. Antreneaza-l in alegerea garderobei noului venit. Asta va duce la nasterea „simtului de proprietate fata de fratele lui („este fratele MEU) si-l va apropia de acesta.
Apa trece, pietrele…
Invidia, gelozia, sentimentul de rivalitate nu vor disparea. Fiind insa tot mai sigur de capacitatile sale si de valoarea sa, de dragostea ta, fratele cel mare va simti tot mai putin invidie pentru fratele mai mic. Il poti invata, cu aceasta ocazie, sa imparta, sa fie flexibil in relatia cu ceilalti, sa respecte drepturile si nevoile celorlalti.
Cand fratii mai cresc, vor descoperi solidaritatea lor in fata lumii exterioare, se vor bucura ca nu sunt singuri cand parintii sunt plecati, isi vor impartasi reusitele si necazurile. Toate acestea nu se realizeaza intr-o zi, ci in timp.
Text: psiholog Mihai Serban, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3