Fratele cel mare

Cum il anunti ca va avea un frate?
Cel mai bine este sa ii spui simplu si direct, fara a incerca sa te dezvinovatesti sau sa ii obtii acordul. Daca micutul are mai putin de doi ani, trebuie sa il previi cand pleci la maternitate, chiar daca nu va intelege complet situatia.

Cel mai mult il va tulbura faptul ca il parasesti. Desigur ca nu o vei face, dar el asta va gandi, cel putin o perioada. Spune-i ca pleci sa-l aduci pe bebelus de la maternitate. Pentru un copil de doi – trei ani, este bine sa fie anuntat cu o luna inainte de nastere.

Asteptarile prea lungi pot parea interminabile pentru copil, exista riscul sa uite ce i-ai spus. La patru ani, puterea lui de intelegere se nuanteaza. Este atent (chiar daca nu pare), asculta si remarca totul, fara sa lase neaparat sa se vada asta.

Va trebui sa ii spui mult mai repede, pentru a nu-l lasa sa traga concluzii false. Este bine, spre exemplu, sa il faci sa participe la eveniment lasandu-l sa simta loviturile de picior ale bebelusului in burta ta. Majoritatea copiilor intreaba: acum „te doare?. Apoi urmeaza, firesc, lunga discutie despre cum a ajuns bebelusul acolo.

Fratele mai mare vrea sa fie mic?
Hranirea bebelusului este un moment privilegiat, care apartine doar mamei. Vei dori o atmosfera cat mai calma pentru aceste momente, fapt ce nu va fi posibil daca ai si un copil mai mare.

Fratele mare se va simti mai bine daca nu va asista la „scena. Ii poti sugera sa mearga la joaca, promitandu-i ca vei fi imediat alaturi de el. Insa copiii mai mici nu prea accepta sa stea singuri. Poti sa ii lasi langa tine, dandu-le si lor ceva de mancare sau de baut.

Un copil poate incepe sa-si doreasca sa fie mic – pentru ca vede avantajele de a fi bebelus – iar acest fapt il poate face sa refuze sa faca progrese. In aceste momente, e bine sa ii acorzi mai multa atentie, mai multa dragoste si mangaieri (la urma urmei, nu e atat de departe de varsta cand era un nou-nascut).

Minimalizeaza aceste momente in care el se poarta ca un copil foarte „mic si pune accentul pe dorinta lui de independenta, de a fi copil „mare. Arata-i care sunt avantajele de copil mare, subliniaza posibilitatile si talentele lui, in comparatie cu ale bebelusului, care doarme, plange si mananca.

Acorda-i „privilegii: sa se culce putin mai tarziu sau sa i se citeasca o poveste dupa ce bebelusul a adormit. Organizeaza iesiri in oras doar cu el si ofera-i cadouri care arata ca el a crescut.

Ce se petrece in mintea fratelui cel mare?
Ce simte, ce gandeste si traieste acesta in legatura cu sosirea fratelui sau …mai mic? Daca fratele mai mare are doar cinci-sase ani, el nu este suficient de matur afectiv sau intelectual, sa ii putem cere sa inteleaga si sa accepte rational noua situatie, in care cel mai iubit devine acum fratele mai mic.

Fratele mai mare este „invadat de sentimente de gelozie, iar in plus este preocupat de intrebarea tulburatoare: cum se nasc copiii? Este o intrebare pe care si-o pune orice copil aflat in situatia de a-si vedea mama insarcinata.

Iata doar cateva din intrebarile la care trebuie sa cautam sa raspundem fara ezitare: „O sa o doara pe mama cand o sa iasa copilul?, „Cum o sa mai stea mama cu mine daca o sa fie toata ziua cu cel mic in brate?, „De ce trebuie sa mearga la spital ca sa il scoata pe copil din burta? E bolnava? Din cauza lui s-a imbolnavit?

Fratele cel mare trebuie ajutat sa inteleaga transformarile generate de nasterea fratelui mai mic si sa gaseasca raspunsuri la intrebari de genul celor amintite. Numai asa ne putem astepta sa „digere noua realitate, la inceput frustranta, dar care poate deveni confortabila si agreabila in scurt timp de la nasterea micutului.

Acorda importanta cuvenita acestui lucru, pentru ca in calitate de parinti, sunteti cei care au datoria sa-l ajute! Sa nu crezi ca va gasi singur raspunsuri, sau ca daca nu intreaba nu il intereseaza. Tensiunea interioara premergatoare aparitiei micului fratior/surioara poate fi traita de el si prin …tacere si retragere in propria „carapace.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie
Buton