Tatal autoritar
Tatal autoritar se situeaza la antipodul tatalui ingaduitor. Adeseori confunda autoritatea cu afirmarea brutala a unei suprematii.
Sobru si distant
Fiindca suprematia ii aduce mari satisfactii, tatal autoritar se conduce dupa principiul conform caruia tot ceea ce spune el trebuie sa fie litera de lege pentru membrii familiei. Nu se lasa niciodata doborat de problemele vietii, avand mereu simturile treze pentru a o lua oricand de la capat.
Acelasi lucru il pretinde si de la ceilalti, fara sa-l intereseze daca ei pot tine pasul sau nu. Cum poate scapa tatal autoritar de aceasta obsesie? Fiind mai rabdator cu el insusi, in primul rand, si cu familia, in al doilea rand.
Amenintari si avertismente
Tatal autoritar are o personalitate puternica si stie ce vrea de la odrasla sa. Imitandu-si tatal, copiii tind sa se comporte agresiv in grup, sa fie intransigenti, dovedind, in acelasi timp, un scazut simt al umorului. Incapatanati si inadaptati, acesti copii au probleme mari in a capta atentia tovarasilor de joaca si a colegilor de clasa, a partenerilor de activitati extrascolare.
Pedepse si sanctiuni
Cereti-va scuze cand jigniti copilul! O scuza venita la momentul potrivit poate intari legatura dintre cei doi. Tatal autoritar isi transforma odrasla intr-un copil timid. Indiferent de varsta, va tremura atunci cand se ridica tonul la el, se va inrosi in obraji, va urina mai des decat un copil normal, se va balbai si ii va fi teama sa vorbeasca.
Ce-i de facut? Tatal nu trebuie sa-si piarda niciodata cumpatul in fata copilului si, chiar si atunci cand este necesar sa aplice o pedeapsa copilului, sa o faca cu blandete, in nici un caz cu furie, nervi, asprime.
Tatal vitreg
Fiindca reuseste sa o ia de la capat, tatal vitreg este un om perseverent. Are o fire sensibila, este rabdator, increzator si echilibrat. Reuseste sa se ataseze cu delicatete de noua lui familie. Iubiti-i pe copii, asa cum sunt.
Mai dificil este atunci cand tatal vitreg vrea sa controleze modul in care copilul isi petrece timpul liber, sa stie unde iese, cu cine se imprieteneste, cand se intoarce, pe ce isi cheltuieste banii. Copilul nu vrea sa fie verificat, sa i se cotrobaie prin lucruri, sa dea explicatii despre actiunile lui, sa-si revizuiasca atitudinea la fiecare repros.
Tatal vitreg trebuie sa faca mereu un compromis, iar masurile si pretentiile sale sa fie intotdeuna moderate. Cand acestea sunt acceptate pe jumatate, ar trebui sa fie multumit. Mai mult de atat nu va obtine niciodata de la copilul pe care l-a adoptat.
Competitia parintilor
atal vitreg nu trebuie sa se grabeasca sa ia locul parintelui natural. Cu trecerea timpului si cu rabdare, lucrurile se vor aseza. Tatal vitreg nu are nevoie sa-i demonstreze copilului ca este mai bun decat parintii lui naturali. Se aplica metoda pasilor mici, cu schimbari lente.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4