Exista tatal ideal?

Tatal demisionar
Cel aflat in aceasta categorie se lasa pagubas in fata unor obligatii educative, ascunzandu-se sub diferite motivatii, mai mult sau mai putin plauzibile.

Musafirul familiei
Tatal demisionar se comporta in familie ca un musafir. Se refugiaza in fotoliu, sta relaxat in pat, se ascunde in spatele unui ziar, pleaca sa joace table la un vecin. Stiind ca tatal nu-l asculta cu adevarat, copilul inceteaza curand sa mai povesteasca si sa mai vorbeasca despre faptele sale. In consecinta, relatiile de comunicare se racesc progresiv.

Copilul tatalui demisionar este distrat si naiv, cu un temperament instabil, adesea introvertit, mereu singuratic, fricos din cale afara si lenes. Tatal nu are voie sa se sustraga rolului sau de parinte, pe care e musai sa-l indeplineasca, nu trebuie sa ironizeze sau sa pedepseasca copilul, fiindca acesta se va indeparta de el si-l va uri. Copilul nu va fi deschis cu parintii si va izbucni exact atunci cand nu il vad si nu il urmaresc.

Atunci cand copilul nu-l asculta, tatal demisionar nu trebuie sa renunte. E obligatoriu sa demonstreze stapanirea de sine si sa studieze conduita copilului. Uneori, el asculta si e cuminte, apoi se schimba radical si refuza orice colaborare cu cei mari. Aceste perioade de criza sunt normale in evolutia unui copil, parintele fiind cel care poate sa inteleaga si sa se adapteze.

Situatii stresante
Cand au un tata demisionar, care azi e acasa, maine nu mai e, copiii sunt foarte expusi stresului. Ce face un copil stresat? Plange, se agita si transpira, fuge de la locul actiunii, se poarta agresiv cu ceilalti copii, se leagana nervos, isi suge degetul, isi roade unghiile, isi rasuceste parul. Indiferent de ceea ce se intampla, parintii nu trebuie sa renunte niciodata. Copilul nu are alt sprijin mai apropiat decat ei.

Tatal ingaduitor
Tatal ingaduitor este un prieten al copiilor, un adevarat confident. Copiii il adora, stiind ca le satisface orice capriciu, de aceea, de multe ori ajung sa nu il respecte.

Copilul care nu este niciodata corijat prin interdictii de genul „nu ai voie sa faci acest lucru” sau „nu este pentru varsta ta” sau „nu ai voie sa mergi acolo” ajunge, dupa ani si ani, sa considere ca i se cuvine totul, iar in grup, la scoala, la birou, in atelier, va avea o toleranta scazuta in situatiile dificile, devenind vulnerabil.

Riscurile tolerantei
Tatalui ingaduitor nu i se arata recunostinta mai tarziu, rasfatul in care si-a crescut copiii actionand ca un veritabil bumerang incarcat cu reprosuri si ostilitate. Este prea tolerant si cumsecade. Dorind permanent sa corespunda asteptarilor sotiei si copiilor, tatal ingaduitor si-a creat imaginea unui individ cumpatat, amabil, politicos, gentil si prietenos.

Fiindca nu este stapan pe sine si pare timid, tatal ingaduitor incuviinteaza toate nebuniile copilului sau, care clocoteste de energie ca un vulcan. Sfaturile si avertismentele tatalui ii trec pe langa ureche fara sa il sensibilizeze deloc. Daca il scapa de sub control atunci cand se plictiseste, copilul devine agresiv si rau.

Decizii contradictorii
Cea mai dificila problema pentru tatal ingaduitor este luarea deciziilor. Parintii trebuie sa se inteleaga asupra deciziilor pe care le iau, sa coopereze si sa fie la unison, sa nu dea vina unul pe altul, sa nu discute in contradictoriu in fata copilului. Atunci cand unul dintre ei hotaraste un lucru, celalalt nu are voie sa se opuna sau sa dezminta decizia celuilalt, caci sigur vor pierde din autoritate in fata copilului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii
Buton