Epidemiile in comunitatile de copii

Pentru copiii cu risc crescut, vaccinarea este recomandata. Iata categoriile „la risc: copiii cu suferinte cronice pulmonare sau cardiace, boli cronice metabolice, disfunctii renale cronice, hemoglobinopatii, suferinte neurologice cronice.

Alte boli contagioase:
Rujeola (pojarul)
Cauza: virus din familia Paramyxoviridae, genul Morbillivirus;
Incubatie: 10-12 zile;
Contagiozitate: dupa 9-10 zile de la contractarea bolii; copilul care a venit in contact cu o persoana bolnava va fi izolat incepand de la sapte zile dupa contact pana la cinci zile dupa aparitia eruptiei;

Semne clinice: copilul are o fata plansa, stranuta, tuseste sec, latrator si are febra cu doua-trei zile inaintea aparitiei eruptiei. In dreptul molarilor inferiori apar pe mucoasa bucala/jugala mici puncte albe – cenusii specifice acestei boli (semnul Koplik), dar pot aparea si pe restul mucoasei bucale (dispar in 12-18 ore).

Eruptia: pete mici plane, rosu-inchis (macule) sau usor reliefate (papule) care apar mai intai pe frunte, pe linia de implantare a parului, dupa urechi si se extind in una-trei zile pe toata suprafata corpului. Dispar in ordinea in care au aparut, nu sunt pruriginoase (copilul nu simte mancarime).

Complicatii: otita medie, pneumonie, encefalita;
Tratament: izolare, repaus, hidratare, antitermice, umidifierea aerului.

Rubeola (pojarelul)
Cauza: virus din familia Togaviridae, genul Rubivirus;
Incubatie: 14-21 zile;
Incidenta de varf: 5-14 ani;

Contagiozitate: sapte zile inainte si sapte-opt zile dupa disparitia eruptiei
Semne clinice: febra rar peste 38,5°C, dureri musculare, faringita, marirea de volum a ganglionilor din spatele urechilor, zona occipitala si cervicala posterioara (limfadenopatie) caracteristica acestei boli

Eruptia: Maculo-papulara de culoare roz- rosie; apare initial pe fata, pe pielea capului si pe gat, sunt mai intense la incheieturi si pot avea tendinta sa se extinda. Sunt deloc sau foarte putin pruriginoase si dispar in ordinea in care au aparut, in trei-patru zile.

Poate aparea cefalee, conjunctivita si uneori la copiii mai mari dureri si tumefactii articulare in special la articulatiile mici ale mainii si care dureaza de obicei in jur de doua saptamani.
Tratament: simptomatic daca nu apare o suprainfectie bacteriana.

Scarlatina
Cauza: anumite tipuri de Streptococ;
Incubatie: una-sapte zile;
Contagiozitate: timp de trei-cinci zile in timpul bolii acute, dar poate continua in timpul colonizarii in nazofaringe;

Semne clinice: copilul este imbujorat, palid in jurul gurii, limba este albicioasa, dar papilele linguale sunt rosii si proeminente, apoi invelisul alb dispare dinspre varful limbii spre baza, faringele este rosu, amigdalele cresc brusc in volum si devin rosii, acoperite de exudat, ganglionii din regiunea anterioara a gatului sunt umflati. Apar varsaturi, stare toxica, febra pana la 40°C, dureri de cap, dureri abdominale.

Eruptia: apare la una-doua zile de la aparitia faringitei streptococice, mai intai sub brat, pe gat, la incheietura picioarelor, apoi pe toata suprafata corpului.
Tratament: antibioterapie, antitermice, hidratare, repaus.

Varicela (Varsatul de vant)
Cauza: Herpesvirus varicelae;
Incidenta de varf: cinci-noua ani;
Incubatie: 11-21 zile;

Contagiozitate: cu 24 ore inainte de aparitia eruptiei;
Semne clinice: febra, pierderea poftei de mancare, tuse, cefalee si dureri musculare, limfadenopatie generalizata. Eruptia: incepe cu mici papule rosii, dar acestea se transforma repede in vezicule cu lichid clar pe un fond de culoare rosie; lichidul din vezicule devine opalescent, veziculele se rup si se formeaza cruste la sapte zile de la debutul exantemului.

Apare initial pe trunchi, apoi se extinde la fata si la membre. Este pruriginoasa, dar scarpinatul poate sa duca la infectarea bacterina a leziunilor.

Complicatii: infectii bacteriene ale pielii, pneumonie, trombocitopenie, encefalita etc.
Tratament: medicatie antipruriginoasa sistemic si local, schimbarea zilnica a hainelor si asternutului, antipiretice, tratarea specifica a complicatiilor – daca acestea apar.

Text: Dr. Alexandra Cozinov; Foto: Dreamstime.

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton