Masuri de ingrijire
Copilul trebuie sa primeasca multe lichide, cu atat mai mult cu cat are febra. In camera lui aerul trebuie sa aiba o umiditate normala (in camerele neaerisite, supraincalzite, cu aer „uscat, copilul va respira cu dificultate).
Copiii mai mici vor refuza sa manance din cauza durerilor de gat amplificate de inghitit. Incearca sa prepari alimente semisolide sau lichide.
Secretiile din nas vor fi indepartate cu ser fiziologic si cu o pompita speciala in cazul sugarilor si niciodata cu efedrina sau nafazolina la aceasta varsta.
Sugarii respira mai bine daca sunt pusi in decubit ventral (pe burta), dar nu trebuie lasati nesupravegheati in aceasta pozitie. La copiii peste doi ani putem utiliza substantele mentionate, dar in preparate de uz pediatric care sunt diluate mai mult decat cele folosite de adulti.
Febra va fi scazuta cu paracetamol si/sau ibuprofen, algocalmin in doze stabilite de medicul pediatru. Nu este indicata administrarea de aspirina impotriva febrei aparute ca urmare a unei infectii virale deoarece exista pericolul declansarii sindromului Reye (encefalopatie acuta si afectare severa a ficatului).
Infectia virala este de obicei autolimitanta; in 7-14 zile de la debut se vindeca fara alt tratament in afara celui simptomatic, de sustinere. Daca simptomele sugereaza o infectie bacteriana, atunci medicul iti va prescrie in plus un antibiotic: penicilina sau o „ruda a acesteia. Va recomanda un exudat faringian si va face controale frecvente pentru depistarea precoce a complicatiilor.
Nesuferita rinofaringita
Rinofaringitele sunt cele mai frecvente si de cele mai multe ori sunt date de infectii virale. Apar in mini-epidemii cu un varf in sezonul rece. Copilul este febril pentru doua-patru zile, are rinoree (ii curge nasul) – la inceput seroasa-transparenta apoi sero-mucoasa (galben-verzuie, fara sa fie vorba de o suprainfectie bacteriana), faringele este hiperemic (gatul rosu), are o tuse seaca (neproductiva), e ragusit, poate uneori sa verse si/sau sa aiba scaune diareice, iar daca este mai mare poate sa acuze dureri de cap, astenie, dureri musculare si jena la inghitit.
In descrierea rinofaringitei virale recunoastem ceea ce in limbajul obisnuit denumim „raceala. Vinovate de racelile obisnuite ale copilului sunt peste 200 de serotipuri virale: rhinovirusuri, coronavirusuri, adenovirusuri, virus respirator sincitial, virusuri gripale si paragripale etc.
Mai rar sunt implicate bacteriile si dintre acestea cel mai de temut este streptococul de grup A – ¾ hemolitic (in sub 15% din faringitele acute). In faringo-amigdalita streptococica despre care putem vorbi la copiii mai mari de doi ani, debutul este mai brutal, febra este ridicata (39-40 grade C), apar dureri abdominale, varsaturi, cefalee, faringele e intens hiperemic (rosu), ca si amigdalele care se maresc in volum si pot fi acoperite de exudat.
Formele de boala sunt mai severe la copilul mai mic si de multe ori pot fi prezente complicatii imediate, cum sunt sinuzitele, otitele medii supurate, abcesele periamigdaliene sau retrofaringiene. Glomerulonefrita poststreptococica sau declansarea unui reumatism articular acut pot fi consecintele „la distanta, aparand la cateva saptamani de la infectia cu streptococul ¾ hemolitic de grup A.
Conjuctivita (ochiul rosu si cu tendinta de lacrimare), rinoreea, tusea si raguseala sunt argumente impotriva unui diagnostic de infectie bacteriana.
Fa-i vaccinul antigripal! Acesta difera de la an la an; el este preparat pe baza studiilor menite sa estimeze care vor fi tulpinile virale ce vor circula in sezonul ce urmeaza. Cum vaccinul este preparat cu noua-zece luni inaintea declansarii epidemiilor, tulpinile virale care circula in randul populatiei pot suferi mutatii.
Chiar si in aceasta situatie, cand eficienta este ceva mai scazuta, mai ales in ceea ce priveste preventia, vaccinarea este utila pentru ca formele de boala si complicatiile vor fi mai putin severe.
Pentru a fi eficienta, vaccinarea trebuie facuta la inceputul toamnei. Varsta de la care se poate face vaccinarea antigripala este de sase luni. Vaccinul nu va fi utilizat la copiii cu alergie la oua, la neomicina, la formaldehida etc. – in functie de excipientii continuti de vaccin si de modul de preparare. Nu vor fi vaccinati copiii cu infectii acute, boli febrile.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3