Cum ne hranim sanatos


Cat de multe fibre?

Fibrele sunt importante in alimentatia copilului mic, avand un dublu rol – regleaza sistemul digestiv si, in acelasi timp, conferind satietate, micsoreaza riscul de gustari nesanatoase intre mese. In general, specialistii recomanda copiilor pana la 3 ani – 19 grame de fibre zilnic, iar celor cu varste intre 4-8 ani – 25 grame de fibre. Fructele, legumele, leguminoasele, cerealele constituie o buna sursa de fibre, cu conditia sa fie consumate, pe cat posibil, crude sau pregatite la aburi. Mare atentie si la hidratare!

Alcatuind un meniu diversificat, vei asigura echilibrul intre proteinele, carbohidratii, vitaminele si mineralele de care are nevoie copilul tau pentru a creste si a se dezvolta.

Ai grija la alergii

In primii ani de viata, trebuie sa ai grija la alimentele nou introduse, in special daca cineva din familie are probleme cu alergiile, caci, din pacate, terenul atopic se mosteneste. Alaptatul exclusiv pana la 4-6 luni poate reduce semnificativ riscul de alergii, spun specialistii, care recomanda si amanarea diversificarii.

Pe masura ce alimentele noi sunt introduse, trebuie observata reactia celui mic. Laptele, ouale, alunele, nucile, pestele, chiar si soia sau ciocolata (care, oricum, nu ar avea ce cauta in meniul copilului mic) pot declansa alergii serioase.

Citeste cu atentie etichetele produselor si informeaza, daca este cazul, educatorii, bona/bunicii si orice persoana care are in ingrijire copilul pe parcursul zilei despre alimentele-problema.

Pe masura ce copilul creste, este bine sa ii explici si lui de ce nu are voie anumite alimente, deoarece, dupa ce intra in colectivitate, va fi tentat sa faca schimb de gustari cu colegii de la cresa sau gradinita.

Text: Arhiva EDIPRESSE;
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie
Buton