Se plictiseste. Dezinteresul fata de scoala merge mana in mana cu cel fata de carte, de lectura in general. Ar fi bine sa te vada si pe tine citind din cand in cand. Puterea exemplului este mult mai mare decat cea a indemnurilor.
Straduieste-te sa-i oferi copilului o atmosfera familiala stimulativa. Opiniile parintilor despre esecul si reusita scolara, atitudinea lor optimista sau pesimista fata de viata, in general, conteaza pentru el mai mult decat iti imaginezi. Spune-i ca acumularea de cunostinte ii aduce numai avantaje.
Solutii: Vorbeste cu invatatoarea imediat ce apar primele semne de dezinteres si nu accepta comentarii vagi, de genul „lipsa de motivare sau „nu munceste destul. Intreab-o concret ce asteapta de la copil, care-i sunt lacunele, stabiliti impreuna ce obiective trebuie sa atinga.
Transmite-i copilului aceste sarcini, iar el, impresionat de faptul ca tu si invatatoarea (modelele dominante din viata lui) aveti aceleasi pareri, se va simti obligat sa se conformeze.
Ajuta-l sa raspunda la intrebarea: „De ce invat?. Orice copil este animat de un motor interior (vrea sa se faca medic sau sa mearga la schi in vacanta de iarna etc). Problema e sa afli ce il preocupa pe el.
… Si la: „Cum sa invat?. Descopera-i calitatile: e inventiv, logic, pasionat de lectura? Are o memorie vizuala sau auditiva?
Ofera-i conditii de lucru. Planificati impreuna ce are de facut, iar daca poti, il ajuti; spre exemplu, cititi enuntul impreuna, apoi lasa-l sa calculeze pe o ciorna si corecteaza-l daca e cazul, fara sa-i faci tu lectiile.
Este timid. Un copil timid este apreciat de invatatoare pentru ca il considera cuminte.
Un copil timid stabileste mai greu relatii cu alti copii. De aceea, sufera si se plange de faptul ca e mereu singur.
Nu trata cu indiferenta timiditatea copilului. Relatiile sociale sunt la fel de importante pentru un copil ca si pentru un adult.
Solutii: Jucati jocuri in care sa-si exercite capacitatea de a purta o conversatie, de a raspunde unei critici, de a nu se feri de privirile celorlalti.
Ce putem face pentru cei nestudiosi
Dar chiar daca la scoala copilul are modele puternice, precum cel al invatatoarei sau al colegilor, parintii sunt totusi primul lui model.
Pentru a reusi sa-l faci sa invete, trebuie sa tii cont de unele aspecte, poate chiar sa faci unele schimbari in viata ta:
Iata cateva metode care sa-i stimuleze interesul pentru a invata:
Articol preluat din revista Avantaje (www.avantaje.ro)
Text: Lacramioara Tiriblecea; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2