Vrea sa fie pe primul loc, se plictiseste sau este timid – sunt doar cateva probleme pe care copilul si parintii trebuie sa le depaseasca atunci cand incepe scoala…
Nu toti copiii sunt olimpici
Orice parinte isi doreste ca odrasla lui sa reuseasca in toate. Primul la invatatura, primul la sport sau chiar cu aptitudini de lider…
Copiii sunt atrasi de competitie, indiferent daca este vorba de joaca sau de scoala, de noi provocari, vrand sa le dovedeasca celorlalti de ce sunt in stare.
Cum la varsta scolara depedenta de parinti este maxima, copilul incearca prin orice mijloace sa le fie pe plac si sa fie laudat de acestia. Parintii mai exigenti pot face copilul sa perceapa orice situatie ca pe o veritabila competitie ce trebuie castigata.
Nu este nimic rau in asta, conditia este sa nu se exagereze proportiile competitiei, pentru ca la cel mai mic esec, copilul o sa reactioneze in mod negativ si o sa-si nege propriile posibilitati.
Astfel de reactii ale copilului pot duce cu timpul la suprasolicitare fizica si mai ales nervoasa. Copiii care nu se simt apreciati pentru ceea ce sunt, ci doar pentru rezultatele pe care le obtin, intampina dificul-tati in formarea unei imagini de sine corecte.
Trebuie sa ne invatam copiii, inca de mici, ca nu putem fi castigatori tot timpul, uneori mai si pierdem. Acest lucru trebuie inte-les si de parinti, care de multe ori accepta chiar mai greu decat copiii lor ideea infrangerii.
De aceea:
De ce nu-i place la scoala
Daca unii copii vor sa fie primii intotdeauna, la cealalta extrema sunt cei care detesta scoala.
Pentru a-i ajuta, trebuie mai intai sa indentificam problemele legate de relatia cu scoala:
Frica de esec. Parintii sunt cei care inoculeaza elevilor din clasele primare spaima ca nu vor lua note suficient de mari.
Anxietatea de performanta este mai raspandita la fetite. Ca si timiditatea, este cauzata de lipsa de incredere in sine. Nu copiii cu rezultate slabe la invatatura au emotii. De cele mai multe ori, spaimele legate de performantele scolare sunt neintemeiate.
Solutii: Ajuta-l sa gandeasca pozitiv. A invatat bine? Atunci n-are de ce sa-si faca griji, doar a luat de atatea ori note bune.
Pregateste-l pentru situatia care il nelinisteste si asculta-l daca si-a invatat bine lectia. Daca se teme de teza, da-i tu o lucrare scrisa.
Pentru a-si face lectiile linistit, inverseaza rolurile: el iti dicteaza, tu scrii (cu greseli), iar el te corecteaza. Astfel va tine mai bine minte greselile.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2