Calendarul arata, de exemplu, ca daca mama are 18 ani si copilul e conceput in oricare alta luna a anului cu exceptia lui ianuarie si martie, mai mult ca sigur va fi baiat, sau ca o femeie de 21 de ani va naste fata daca a conceput copilul in oricare alta luna in afara de ianuarie.
Alte metode, mai mult sau mai putin „stiintifice, sunt inca luate in considerare de catre cei care vor baiat sau fata. Unii incearca sa conceapa copilul in anumite pozitii, altii sunt convinsi ca, daca are orgasm in timpul actului sexual, o femeie va naste baiat, pentru ca mediul va fi mai alcalin si va permite spermei continand cromozomi masculini sa supravietuiasca.
Multi sunt convinsi ca ciclurile lunare au legatura cu sexul viitorului copil si ca, daca vrei fata, trebuie sa o concepi cand e luna plina, iar un copil conceput cu luna in descrestere va fi baiat.
Exista si pareri, argumentate stiintific, conform carora alimentatia inainte de concepere, este extrem de importanta: o dieta bogata in potasiu (carne rosie, vegetale si sare), daca vrei baiat, si una pe baza de calciu si magneziu (lapte, branza, cereale, fasole), daca vrei fata.
O metoda care are sustinerea medicilor este cea recomandata de doctorul Shettles, in anii 60. Sansele de a avea un baiat cresc daca actul sexual are loc cat mai aproape de ovulatie.
Liana ples, jurist
Nici tehnicile „clasice de reproducere umana asistata nu sunt incadrate legal, deci este greu de discutat despre selectia genetica. Exista proiecte de lege care insa nu au trecut de Parlament. Asa se explica si activitatile la limita legii in legatura cu aceasta subspecializare – poate va amintiti de scandalul ovulelor.
Dinu Albu, genetician-obstetrician
„Alegerea sexului viitorului copil, fara un motiv medical (risc genetic crescut), nu este corecta din punct de vedete bio-etic, nu este eugenica si nu este acceptata de nici o clinica serioasa. Este foarte periculos sa aplici un sistem necontrolat al dorintei umane, care ar duce la un dezechilbru extrem de nociv al speciei.
Cristina Manole, psiholog
Se poate considera ca, apeland la metodele permise de tehnica pentru crearea copilului de vis, parintele isi pierde rolul si sensul initial. El nu mai este acea persoana care trebuie sa se antreneze pentru a cunoaste nevoile copilului, pentru a le raspunde, ci devine, pur si simplu, detinatorul unei jucarii vii.
Dorel Gheorghiu, economist
Intre 1955 si 2005, in fiecare an, s-au nascut mai multi baieti decat fete – o pondere aproape constanta de 51,5% fata de 48,5%. Totusi, in populatia Romaniei sunt mai multe femei decat barbati (51%, fata de 49%). Si asta, deoarece femeile traiesc, in general, cu sase-sapte ani mai mult.
Text: Simona Calancea Dumitrascu, Foto: Bogdan Croitoru.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6 7