Este si cazul Romaniei, care nu are pus la punct un cadru legislativ care sa reglementeze activitatea de reproducere umana asistata. „Nici macar tehnicile clasice nu sunt incadrate legal, deci este greu de discutat despre selectia genetica, declara Liana Ples, directorul departamentului Jurisdictie din cadrul Colegiului Medicilor Bucuresti.
Tehnic, in schimb, diagnosticarea genetica preimplantatorie este o analiza care se poate efectua si la noi. Doctorul Dinu Albu, specializat in genetica si obstetrica-ginecologie, este directorul medical al Genetic Lab, unde se poate efectua PGD.
In ultimii sase ani, in afara celor care au apelat la aceasta analiza din necesitati medicale (risc genetic crescut in familie), multi ar fi dorit sa efectueze aceste analize pentru a avea o optiune asupra sexului bebelusului.
„Alegerea sexului viitorului copil fara un motiv medical nu este corecta din punct de vedere bio-etic, nu e eugenica si nu este acceptata de catre nici o clinica serioasa, considera doctorul Albu. Pe plan international, granita dintre medicina si afacere este insa greu de delimitat.
Mai ales ca in Israel, de exemplu, legea permite cuplurilor sa aleaga sexul viitorului copil atunci cand primii trei-nascuti dintr-o familie au acelasi sex. Iar tehnica va face posibila, in curand, nu numai alegerea sexului, ci si a unor anumite caracteristici fizice.
„Daca vom permite selectia in functie de sex, va fi imposibil sa ne opunem alegerii unor alte caracteristici: trasaturi, inaltime, inteligenta etc.
Vom deschide usa larg pentru toti, o serie de designeri de copii, isi arata recent ingrijorarea un grup de specialisti britanici, reuniti in organizatia Human Genetics Alert.
Paradoxul face ca tocmai in Marea Britanie, care a dat lumii primul copil conceput in eprubeta, sub supravegherea profesorului R.G. Edwards, discutiile legate de tehnicile de selectie genetica sa fie foarte aprinse.
Ele s-au intensificat in 2001, in urma scandalului din jurul cuplului Alan si Louise Materson. Cei doi platisera 6.000 de lire sterline unei clinici de fertilitate din Roma pentru a se asigura ca vor avea o fetita.
Cuplul avea deja patru baieti, iar fiica lor, in varsta de trei ani, murise intr-un accident. Incercarea de fertilizare in vitro a esuat, dar scandalul a ajuns in Parlamentul britanic.
In Marea Britanie sunt interzise orice tratamente si proceduri in scopul alegerii sexului, dar cazul Materson a readus subiectul in discutie, multe voci argumentand ca ar trebui sa fie permise exceptii in cazuri speciale.
Sustinatorii acestor tehnici sunt convinsi ca lumea ar arata mai bine daca am avea puterea e a crea si de a alege dupa bunul plac.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6 7