Copiii viitorului: baiat, fata, ce vrei tu!

Si totusi, „sansele au fost egale pana in 1978, cand si-a facut intrarea in lume primul bebelus conceput in eprubeta, iar stiinta a inceput sa pacaleasca natura. Astazi, cand tehnica permite atat de multe lucruri considerate pana nu demult imposibile, toata lumea – parinti, specialisti in fertilitate, geneticieni, organizatii medicale – are o opinie.

Dar toate aceste grupuri nu s-au pus de acord: sunt tehnicile care permit selectia genetica un progres sau un blestem?

Jocul de-a creatia
Prima metoda de a alege a fost prin amniocenteza, testul care, in cautarea posibilelor boli ale viitorului bebelus, determina si sexul, lasand mamei alegerea de a continua sarcina sau nu. Barbar, dar adevarat, conform statisticilor.

In anii 70, geneticianul Ronald Ericsson a pus la punct o metoda de filtrare a spermei (in urma observatiei ca spermatozoizii purtand cromozomi masculini avanseaza mai repede decat cei „feminini.

Femeile pot fi inseminate cu sperma continand o portie mai mare din genul dorit. Nu foarte scumpa si neinvaziva, procedura are efectul scontat (sexul dorit) in mai putin de 30% din cazuri.

Metoda la care se apeleaza acum cel mai des este PGD, testul care a fost folosit pentru a descoperi bolile genetice legate de un sex specific. Dupa prevalarea (pe cale chirurgicala) a ovulelor din uter si fertilizarea lor cu sperma partenerului, in laborator, se aleg cateva celule din fiecare embrion.

Prin analizarea lor, (PGD) medicii pot detecta genele „bolnave si pot diferentia – cu o acuratete de aproape 100% – baietii, de fete.

Embrionii „preferati sunt apoi implantati. Ceilalti sunt donati altor cupluri sau pentru cercetare, ori sunt distrusi, pur si simplu.

O alta metoda de „selectie genetica este Microsort, derivata din tehnica inventata de Ericsson in anii 70.
Sperma este marcata cu o vopsea speciala si trecuta printr-un dispozitiv care poate distinge ADN-ul masculin de cel feminin si sorteaza genul dorit. Femeile sunt apoi inseminate cu sperma purtand cromozomii doriti.

Ca si PDG, Microsort este o tehnica costisitoare: intre 15 si 20.000 de dolari pentru fiecare fertilizare, desi reusita nu e garantata: 90% pentru fete si doar 76% pentru baieti.

Care sunt implicatiile
Selectia embrionilor in functie de sex din motive altele decat cele medicale este interzisa in multe tari. Dar in altele, legislatia este atat e ambigua, incat lasa loc pentru multe intrepretari.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6 7


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate
Buton