Computerul, ca si multe altele in viata, este un mijloc – nu un scop. Ma folosesc de el ca sa imi imbunatatesc viata, nu traiesc prin el.
Placerea de a citi
In strainatate exista o preocupare constanta, prin programe la nivel national, de a crea copiilor placerea de a citi. Carti. Pentru ca aceasta este o misiune pentru o dezvoltare sanatoasa a creierului copilului inca de la nastere.
Aceasta dorinta si abilitate de a folosi cartile (nu a citi, pana la varsta potrivita) este un factor determinant pentru succesul scolar si reusita in viata. Pentru asta, parintii ar trebui sa interactioneze zilnic cu copilul si sa aiba impreuna un program (comun) pentru citit.
Poate o sa vi se para ciudat, insa si calculatorul poate ajuta copilul sa indrageasca cititul cartilor. Este evident ca poate citi carti (electronice) pe calculator, dar pentru ce sa isi strice ochii si sa stea in pozitii incomode in fata monitorului?
Si de ce sa riscam sa fie expusi copiii nostri reclamelor de pe net cu continut violent, sexual sau unui comert nepotrivit cu varsta lor? Timpul petrecut de copil la calculator trebuie sa fie limitat si expunerea lui (a copilului) la diferite continuturi de imagine sa fie strict supravegheata.
Nu trebuie restrictionat accesul la computer (extrema cealalta), pentru ca utilizarea lui dezvolta inteligenta, creeaza premisele scrisului, cititului, dezvolta capacitatea de a vedea in spatiu, atentia distributiva.
Insa majoritatea covarsitoare a jocurilor de pe net nu contribuie cu mai nimic la dezvoltarea vreunor abilitati, in afara de scaderea timpului de reactie la stimulul vizual. Ele sunt cele care pot creste agresivitatea, violenta, prin insusi continutul lor.
Computerul va fi, deci, folosit pentru teme pentru acasa (de la o anumita varsta incolo), pentru studiu aprofundat (de pe la cinci-sase ani) al unor domenii de interes pentru copil, pentru a ne lamuri anumite lucruri (ca o enciclopedie), pentru navigarea pe site-urile create special pentru copii ale unor organizatii non-profit, muzee, institutii de invatamant, agentii guvernamentale – care le ofera ocazia de a comunica cu alti copii, de a participa la concursuri, de a explora lumea.
Si totusi, la ce bun cititul? De ce detesta copiii cartile?
Copiii ajung sa urasca cititul si cartile pentru ca li se spune mereu sa citeasca; cititul este o obligatie pentru ca nu a fost prezentat ca o placere de catre parintii lor in anii de gradinita si in primii ani de scoala. De ce sa citim carti?
Pentru ca asa avem acces la materialul original si nu la prelucrari filtrate prin mintea altora (referate, rezumate), care au avut bucuria sa acceada la carte; asa invatam sa ne exprimam corect in limba materna (nu prin prescurtari „computeresti, putem lua cu noi sursa de informatie si in creierul muntelui, si pe malul marii, si cand nu exista sursa electrica sau priza de internet. Nu suntem dependenti de modernitate. O folosim in interesul nostru, nu ne foloseste ea pe noi.
Copilul de trei-patru ani
Acum este gata, din punct de vedere al dezvoltarii sale, sa utilizeze computerul, de aceea multe gradinite folosesc acest mijloc didactic pentru invatare. Dar timingul este esential! Copiii au nevoie de timp pentru a experimenta si a explora, au nevoie de timp sa click-aie mouse-ul explorand optiunile programului si sa vada ce se mai intampla…
Profesorii nu par sa aiba insa timpul necesar pentru asta. De aceea, copiii recupereaza abuziv acasa. Si ce mandri sunt parintii lor – spun colegilor de serviciu cu ochii dati peste cap: „Draga, de acum stie sa inchida si sa deschida calculatorul, isi cauta programele…. Asa ca ii uita cu orele acolo, in fata computerului.
Ce sa facem pentru a le veni in ajutor „digitalilor:
Abilitati
Copiilor care urmaresc programe informative de pe canale tv gen Discovery, Animal Planet li se dezvolta gandirea, limbajul si le cresc performantele scolare.
Intelectul
Alterarea comportamentului social din pricina computerului poate fi compensat de nivelul intelectual (ridicat) al copilului si de circumstantele familiale.
Obligatoriu
Copiii nu trebuie lasati nesupravegheati in utilizarea programelor, jocurilor, softurilor de orice fel, in navigarea pe net. Nu este o recomandare, ci o obligatie.
Informarea
Trebuie sa invatam copiii, de foarte mici, sa utilizeze surse multiple pentru a culege informatii despre ceva, nu sa apeleze doar la o singura sursa.
Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3