Vestea buna este ca, fiind in perioada de formare, copilul isi poate schimba deprinderile destul de usor. Din pacate, multe mame prefera sa-l „linisteasca pe cel mic asezandu-l in fata computerului. Ele considera ca este mai bine ca odrasla lor sa petreaca ore in sir in fata calculatorului decat sa faca diverse „nazbatii. Ceea ce nu realizeaza respectivele mame este ca hiperactivitatea si curiozitatea sunt specifice varstei.
Transforma fiecare problema
Pentru ca fiecare lucru are mai intotdeauna si o latura pozitiva, trebuie sa inveti sa descoperi cum sa exploatezi anumite avantaje, tratand eficient o situatie de criza.
Internet
Problema: Copilul tau petrece majoritatea timpului pe chaturi, unde vorbeste cu cei de varsta lui si nu numai… Rezolvare: Invita-i cativa prieteni acasa, incurajeaza-i sa faca lucrurile care le plac.
Problema: Observi ca este foarte interesat de informatiile de pe diverse saituri, doar ca tu nu poti verifica tot timpul la ce fel de informatii are acces.
Rezolvare: Alege niste carti frumos ilustrate care sa contina informatii interesante pentru el.
Problema: Internetul il acapareaza pentru ca descopera mereu lucruri noi prin intermediul lui.
Rezolvare: Planifica o excursie sau o alta activitate care i-ar putea starni curiozitatea.
Jocuri
Problema: Petrece ore in sir jucandu-se la calculator.
Rezolvare: Joaca-te cu el „de-adevaratelea', conform scenariului jocului sau favorit.
Problema: Prefera jocurile violente, cu arme si lovituri.
Rezolvare: Incearca sa trasezi o limita: cateva impuscaturi sunt acceptate, insa grafica detaliata, nu.
Problema: Are tendinta de a imita personajele din jocuri, devenind agresiv.
Rezolvare: Este bine sa-ti incurajezi copilul sa se implice intr-o activitate de grup; practicarea unui sport, precum artele martiale, l-ar putea invata ce e autocontrolul.
Lucruri care se intampla langa noi
A existat o perioada in care fiul meu a fost dependent de calculator, marturiseste Felicia C. Felicia lucreaza la o firma renumita si are un program incarcat. I se intampla sa lucreze si 12 ore pe zi.
Ea este mama unui baiat de 13 ani, pe care l-a crescut singura. „Cristi a vrut foarte mult un calculator. Cand i-am facut cadoul dorit de ziua lui, a fost extrem de incantat. La inceput, era o placere pentru mine cand veneam de la serviciu si il vedeam atat de multumit in fata computerului.
Din cauza programului incarcat, nu am stiut multa vreme cat timp petrece el exact cu aceasta activitate. Felicia si-a dat seama de gravitatea situatiei in momentul in care a fost vizitata de sora ei.
„Mi-a spus ca din momentul in care a venit de la scoala, Cristi nu s-a dezlipit din fata monitorului. Trecusera opt ore! Recunosc, pe moment am intrat in panica, nu stiam cum sa reactionez… M-am dus si am inchis calculatorul. Cristi a fost socat. Pentru el era programul zilnic obisnuit.
Felicia a apelat la serviciile unui psiholog. Cele doua sedinte pe saptamana l-au ajutat pe Cristi. Dupa o luna, deja s-a observat o diminuare a interesului sau excesiv fata de computer.
Mai mult, Cristi si-a dat seama de problemele pe care acesta i le-a adus: visa urat, nu isi facea temele, nu mai iesea cu prietenii. In prezent, baiatul nu petrece mai mult de trei ore pe zi la calculator.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3