O crestere de peste patru ori a titrului IgG poate semnifica, de asemenea, o infectie acuta. IgG apar la doua – trei saptamani de la infectare si ating un maxim la sase – opt saptamani, apoi scad lent, ramanand la o valoare mica pe toata durata vietii. Pentru a stabili un diagnostic precis de infectie acuta sau cronica se coreleaza valorile obtinute pentru cele doua tipuri de imunoglobuline. Dupa trei saptamani de la prima determinare se recolteaza noi probe.
Alte investigatii:
Masuri de preventie
Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stim despre toxoplasmoza, fie ca ne dorim un copil, fie ca suntem deja insarcinate, sunt metodele de prevenire. Daca ingrijim o pisica, nu trebuie sa o hranim cu carne cruda sau insuficient preparata termic; nisipul pentru „necesitati' trebuie schimbat zilnic, dar daca esti insarcinata in nici un caz nu te ocupi tu de asta. Ca sa evit protestul iubitorilor de pisici, n-o sa spun neaparat ca trebuie evitat contactul cu ele, o sa spun numai ca e nevoie de sa o duci la veterinar mai ales daca iti doresti o sarcina.
Daca gatesti carne, foloseste manusi sau spala-te bine pe maini dupa aceea, ustensilele de bucatarie trebuie atent curatate. Cel putin in cursul sarcinii nu consuma carne cruda sau insuficient preparata termic. Legumele sau fructele pot fi contaminate prin intermediul solului si apei infestate. Ele trebuie bine spalate, eventual folosind manusi sau spaland bine mainile dupa manipulare. Nu este omologat inca un vaccin care sa previna boala la om, nici un vaccin care sa poata fi administrat micilor feline, dar cercetarile medicale sunt in curs.
Tratamentul
Medicamentele utilizate sunt Pirimetamina in combinatie cu Sulfadiazine sau Clindamicina. Pentru a evita toxicitatea generata de terapiile de lunga durata cu aceste medicamente se mai folosesc Dapsona si Spiramicina. Durata tratamentului este de patru – cinci saptamani si se adreseaza pacientilor cu simptome clinice prezente, persistente. La pacientii imunocompromisi durata este mai mare, se pot inregistra recaderi si se recomanda profilaxie pe toata durata vietii. In cazurile cu afectare oculara se poate asocia un produs cortizonic local sau sistemic pentru a combate efectele inflamatiei. Pot fi necesare interventii chirurgicale.
In loc de concluzie…
Respectand masurile simple de igiena putem reduce mult riscul unei infectii cu toxoplasma. Controalele serologice inaintea conceptiei si pe parcursul sarcinii sunt foarte importante, cu atat mai mult cu cat in majoritatea cazurilor semnele clinice ale bolii lipsesc, atat la persoanele cu toxoplasmoza dobandita, cat si pentru nou-nascutii cu toxoplasmoza congenitala.
Text: Dr. Alexandra Cozinov, medic specialist neonatolog; Foto: bancadeimagini.ro.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2