Găsește o parte bună în orice și nu amplifică lucrurile pe care oricum nu le mai poate schimba
Trebuie să recunoaștem, noi, mamele, suntem perfecționiste – vrem ca totul să fie pus la punct, indiferent că e vorba de jucăriile copilului, lucrurile din dulap sau curățenia din bucătărie – și cu greu renunțăm la obiceiurile și standardele noastre. Tati, în schimb, nu se stresează foarte tare, și în loc să facă o criză de isterie (așa cum faci tu) atunci când vine acasă și găsește pereții din sufragerie desenați, admiră creația copilului și îl încurajează pe cel mic să își exerseze talentul… pe coli de hârtie, iar din coli să realizeze împreună un colaj pe care să-l fixeze pe perete.
Soluția pentru mami:
Atunci când ai un copil, e imposibil ca totul să fie perfect, ar însemna ca nu ai un copil, ci o marionetă care face doar ce îi permiți tu, stă unde spui tu, se îmbracă doar cu ce alegi tu, strânge jucăriile când spui tu etc. Să fim sinceri, nu există așa ceva, și nici nu ar fi normal…
De aceea, mami, relaxează-te puțin: nu e un capăt de țară dacă cel mic ia trei bluze din dulap și le ciopârțește, exersându-și talentul de designer vestimentar, și nici dacă descoperi că a amestecat tot gemul de caise, muștarul și sosul de roșii, în încercarea de a face crema pentru o prajitură-minune. Ia totul mai ușor: sunt clipe de care îți vei aminti cu mare plăcere peste ani și ani…
Nu sare imediat să „salveze copilul
Atunci când cel mic plânge, tati nu se panichează și nu sare imediat sa-i vină în ajutor (spre deosebire de mami, care fuge să-l ia în brațe și să-l liniștească), iar asta nu pentru că l-ar iubi mai puțin, ci pentru a-l învăța să facă față propriilor frustrări și să se poată calma singur – îi va folosi mai târziu, atunci când nu-i va mai avea alături pe mami și tati.
Soluția pentru mami:
Mami, data viitoare când cel mic plânge, așteaptă puțin și lasă-l să rezolve problema prin forțe proprii (sau măcar să încerce). Atâta vreme cât știi că totul e sub control (e hrănit, schimbat etc.), uneori e mai bine (atât pentru el, cât și pentru tine) să îți stăpănești instinctul de a-l (supra)proteja.
Se pune la mintea copilului
Când e alături de cel mic, tati devine și el copil, formând cu juniorul un duo formidabil… la joacă: transformă covorul din sufragerie în teren de fotbal sau scenă de teatru, stau la coadă la benzină cu toate mașinuțele înșirate în hol, pleacă în vacanță cu trenul (canapeaua) și, atunci când ajung la destinație, „întind cortul (spațiul de sub masă) etc. Pentru tati, e mai ușor să se pună la mintea copilului. Mami, și dacă ar vrea, nu prea ar avea când…
Soluția pentru mami (și tati):
Atunci când trebuie să de ocupi de toate, nu-ți mai rămâne mult timp pentru distracție, ce-i drept. Așa că, mami și tati, încercați să vă împărțiți sarcinile în casă, astfel încât să aveți amândoi timp să vă puneți la mintea copilului și să vă distrați alături de el. Pentru cel mic e tot ce contează.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2