Sterilitatea – un „blocaj” ce poate fi depasit

Cauzele infertilitatii la barbati
Boli ale aparatului genital masculin (malformatii congenitale, tumori testiculare, varicocel, hernii inghinoscrotale, testicule necoborate). Boli cronice cum ar fi: diabetul, obezitatea, hipercolesterolemiile, hepatitele cronice, hipertensiunea arteriala. Boli cu transmitere sexuala (multe boli sexuale care cauzeaza sterilitate au simptome „mute la barbat).
Cei care folosesc sauna cu regularitate, iau steroizi, fumeaza, merg frecvent pe distante lungi cu bicicleta. In aceste cazuri trebuie informat medicul, ele putand constitui cauze.
Munca la temperaturi ridicate, precum metalurgistii sau cei care muncesc in medii cu noxe, cum ar fi plumbul, sulfura de carbon etc. La acestia, o simpla scoatere din mediul respectiv le poate rezolva intr-un timp relativ scurt problema. Sterilitatea barbatilor este greu reversibila.
Alte cauze: bolile prost supravegheate ale copilariei (de exemplu, oreionul), boli de origine endocrina sau alte boli autoimune (de exemplu: psoriazis, diabetul zaharat, artrita reumatoida).

Tratamente pentru sterilitatea feminina:
In ultimii 20 de ani, cu ajutorul acestor tehnici, in Europa s-au nascut peste 50 000 de copii.

Inseminarea artificiala
Daca in urma acestor procedee nu se reuseste obtinerea unei sarcini se trece la o alta etapa: insamantarea femeii cu sperma proaspata a partenerului, spermatozoizii prelucrati fiind depusi in interiorul cailor genitale ale femeii. In practica, femeia este stimulata cu ajutorul medicamentelor, practicandu-se trei pana la sase serii de cicluri stimulate cu declansarea ovulatiei si raport sexual dirijat („ministimulari), dupa care, daca nu s-a obtinut o sarcina, se instituie alte trei pana la sase serii de „ministimulari cu declansarea ovulatiei, in vederea inseminarii intrauterine.

Tehnicile de inseminare sunt relativ simplu de executat. Ele nu sunt dureroase, nu impun nici un fel de anestezie si necesita o perioada relativ scurta de repaus dupa efectuarea lor.

Se fac cu ajutorul unui cateter special, foarte subtire, in interiorul caruia se afla spermatozoizii preparati in laborator. Sansele de a reusi sa ramai gravida prin inseminare artificiala variaza intre 7-15%.

Cum se trateaza problemele de ovulatie
In general, se aplica tratamente, tehnici si metode de la „cel mai simplu si mai putin costisitor pana la cel mai complex. Daca medicul depisteaza ca ovulatia este anormala, iar trompele uterine si cavitatea uterina sunt functionale, se face o mica stimulare cu ajutorul unor medicamente hormonale. Apoi pacienta este supravegheata ecografic, mai exact sunt urmarite evolutia si maturizarea foliculilor produsi de ovar. Aceasta stimulare dirijata urmareste dezvoltarea corecta a unui folicul matur, precum si precizarea perioadei propice in care se poate concepe un copil, si presupune un minim de cost.

Tratamente pentru trompe uterine
Pentru tratarea infertilitatii femeilor – daca este vorba despre infectii ale trompelor uterine – unii medici utilizeaza si astazi tratamente locale (instilatii cu antibiotice), asociate cu tratament balnear. Daca trompa este infundata, se poate permeabiliza printr-un procedeu per-celioscopic in cadrul caruia se poate face, dupa caz, si o plastie tubara (in acest domeniu, clinica cu rezultate performante este cea condusa de prof. dr. Bogdan Marinescu, de la Spitalul Clinic „Panait Sirbu din Bucuresti). Daca leziunile trompei sunt atat de importante incat riscul unei sarcini extrauterine poate fi iminent, atunci este de preferat fecundatia in vitro.

Curba termica, primul pas spre obtinerea sarcinii
n situatia in care medicul nu depisteaza nici o cauza evidenta de sterilitate, partenerii sunt invatati cum sa aiba un raport sexual dirijat, atunci cand femeia are ovulatie.
Identificarea acestei perioade se face prin inregistrarea zilnica a temperaturii corpului la nivel rectal si intocmirea unui tabel.
In mod curent, la jumatatea ciclului menstrual ar trebui sa apara o crestere a temperaturii cu aproximativ 0,5º C. Aceasta diferenta de temperatura arata prezenta ovulatiei.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate
Buton