Dacă dorești să concepi un copil, probabil ai auzit despre ovulație, care apare o singură dată în cadrul unui ciclu menstrual şi este momentul în care se poate produce fertilizarea. Uite ce să știi despre ovulație.
Ovulația separă două faze ale ciclului menstrual. În prima faza, în ovar se dezvoltă un folicul (ovulul), care ajunge la maturitate (se secretă estrogen – un hormon – în cantități mari).
Sub aceasta influenta hormonala, ovulul este expulzat de pe suprafata ovarului si eliberat in cavitatea peritoneala, unde este captat de trompa uterina.
Urmeaza o secretie atat de estrogeni (in cantitate mai mica), cat si de progesteron, care creste pana la momentul menstruatiei si care va dezvolta mucoasa uterina care va fi eliminata la menstruatie.
Prima faza („foliculara) poate sa difere ca durata. A doua faza, care urmează după ovulație, se numeste „luteala si este, in general, fixa (14 zile). Aparitia sangerarii menstruale la intervale diferite (ciclul menstrual fiziologic fiind de aproximativ 28 de zile) nu inseamna ca ovulatia s-a produs la jumatatea ciclului. De aceea, exista cicluri cu durate diferite.
Orice perturbare a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian duce la perturbari ale ciclului menstrual. Astfel apar si ciclurile anovulatorii, in care apare sangerarea menstruala, dar nu se produce ovulul.
Testele ovulatorii sunt relevante cand sunt facute dupa prescriptii. Problema apare atunci cand ciclurile sunt mai scurte sau mai lungi, si pacienta intra in panica, ea urmarind numai zilele 13-16 ale ciclului.
Tratamentul naturist (cu fitoestrogeni sau alti hormoni, evident in cantitati pe care nu le putem evalua) este eficient cand stim exact care e deficitul hormonal.
Asadar, sunt obligatorii consultatia la un specialist ginecolog si dozarea hormonilor, recomandata tot de catre medic. Multe paciente au retineri in ceea ce priveste tratamentul hormonal, temandu-se ca le-ar putea face rau.
Daca tratamentul este prescris in urma unor investigatii si hormonii sunt dozati corect, vor face mult mai bine decat luati la intamplare.
Text: Dr. Monica Dunarintu, medic primar obstetrica-ginecologie