Mezinul este preferatul tatei, mamei sau bunicilor. El are modele in fratii mai mari, a vazut ce e bine sa faci si ce nu. Cel mai mic dintre copii poate deveni un „vitezoman, poate sa atinga succesul, ca adult, sau poate deveni un descurajat.
Este dragalas, creativ, castiga simpatia cu usurinta, se asteapta ca ceilalti sa aiba grija de el, este un om cu care te poti relaxa si cu care te poti simti bine, dar care incearca sa-i faca pe ceilalti sa se conformeze dorintelor sale.
– Copiii aceleiasi familii se nasc in situatii psihologice diferite.
– Situatia psihologica poate conta mai mult decat ordinea nasterii (de exemplu, daca primul nascut are un handicap, al doilea nascut isi poate asuma rolul de prim-nascut).
– Diferenta mare de varsta dintre frati tinde sa scada competitia dintre ei.
– Ordinea nasterii nu este un determinant absolut, ci numai o influenta asupra comportamentului. (psiholog Harold H. Mosak)
Este reprezentata de relatiile dintre copiii unei familii. Pozitia pe care copilul o ocupa in constelatia familiala are influente semnificative asupra personalitatii sale. Pozitia se schimba de fiecare data cand apare un nou copil.
Cele cinci pozitii din constelatia familiei sunt: copilul unic, primul nascut, al doilea nascut, al doilea nascut care devine copilul mijlociu cand se naste cel mic, mezinul. Fiecare dintre frati se lupta pentru succes si pentru a se simti important, urmarind punctele tari si slabe ale celorlalti.
Relatia parinte-copil intr-o familie cu un singur copil poate fi foarte intensa. Copiii unici sunt privilegiati, primind daruri si oportunitati: lectii de dans, cursuri de muzica, de inot, de tenis, limbi straine, „doar unul avem, trebuie sa ii oferim totul.
Fiind singurii copii, pot avea legaturi foarte apropiate cu parintii, insa reversul medaliei arata ca, din pricina acestei apropieri, ei se simt si foarte presati sa reuseasca, sa exceleze in prea multe domenii (trebuie sa implineasca visurile ambilor parinti), sunt „unica sansa a parintilor, iar succesele si insuccesele lor au un impact mai mare asupra parintilor decat l-ar fi avut daca mai exista cel putin inca un copil.
De multe ori, copiii unici cauta, si ca adulti, atentia neimpartita a celorlalti pentru ei. Prefera sa faca totul „cum vor ei.
Datorita faptului ca se bucura de afectiunea si concursul parintilor, mezinul reuseste, cu ajutorul lor, sa iasa invingator din cele mai multe conflicte. El poate dezvolta o atitudine agresiva si combativa, poate fi o persoana cu o mare putere de initiativa si un comportament extrovertit.
Mezinul poate fi foarte descurcaret, pentru ca i se da mai multa libertate, este lasat sa experimenteze tot ceea ce il intereseaza, se maturizeaza repede. Dar poate fi si excesiv de protejat de mama si de fratii si surorile sale, cocolosit si tratat ca un bebelus. Caz in care va ajunge sa se simta neputincios sau sa se teama de lumea exterioara.
Primii nascuti sunt mai dornici de a cauta aprobare si ajutor la mamele lor, iar acestea sunt mai nerabdatoare in a-l oferi. Ei sunt mai conservatori si interesati de sarcini administrative si de supervizare. Primii nascuti tind, mai ales daca sunt baieti, sa fie „baietii mamei toata viata.
Ei sunt mai putin inclinati sa practice sporturi periculoase. Pe primul nascut se experimenteaza rolurile de parinte si, din experienta cu el, mama si tata invata din greselile pe care le fac in educatie. In cazul gemenilor, cel care a venit pe lume mai intai are profilul psihologic al primului nascut.
Gemenii sunt, de altfel, curiosi sa stie cine e „mai mare. In fata celorlalti frati, ei se comporta ca individualitati diferite. In primii ani, lupta sa se diferentieze, in adolescenta – sa se apropie.
1. Favoritismele
Din pacate, exista parinti care tind sa acorde avantaje unuia dintre copii, in defavoarea altuia, sau au cerinte mai mari de la unul dintre copii.
2. Specialii
In anumite familii, exista copii cu handicap fizic sau mental sau copii cu talente speciale, care sunt tratati altfel decat ceilalti, carora li se acorda o atentie speciala.
3. Zanele
Pentru unii copii, exista asa-zisele „zane bune, adulti din afara familiei care protejeaza sau favorizeaza pe unul dintre copiii familiei: „nepotica preferata etc.
4. „Teatru
Diferenta mare de varsta intre copii (peste sapte ani) poate face ca, din doi copii, ambii sa aiba comportament de copil unic. Cel mare poate juca rol de parinte.
Text: Cristiana Haica,
Foto: 123rf.com
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2