Printre alte motive de intarziere in dezvoltare se numara si o insuficienta stimulare a copilului (si din cauza programului incarcat al parintilor).
Cei mai multi parinti sunt mai putin atenti la miscarile fine – sa dea pagina unei carti sau sa „culeaga cu doua degetele margelele, bilele de la carucior sau alte „mijloce de locomotie – acestea sunt la fel de importante.
In palierul limbajului – majoritatea vor ca bebe sa spuna „mama, „tata, „papa, dar este foarte important limbajul receptiv (sa inteleaga ce i se spune) si expresiv (sa combine cuvintele in propozitii sau fraze pentru a spune ceva cu sens). Daca sunt intarzieri, acestea pot avea si cauze medicale (complicatii la nastere, nastere prematura, anomalii genetice, boli sau accidente etc.).
Intarzierea in vorbire si limbaj poate fi cauzata de exemplu, de probleme de auz, de anatomie a cailor aeriene – nas, gat, laringe, cavitate bucala. Tot problemele de limbaj pot fi determinate de probleme legate de sistemul nervos central. De multe ori insa, aceste probleme nu sunt de natura medicala.
A doua opinie?
Mentionati toate ingrijorarile pe care le aveti, nu lasati numai specialistul sa evalueze copilul, care poate sa nu fie in cea mai buna forma in acea zi sau sa fie intr-o forma excelenta.
Daca a aparut ceva ingrijorator intre aceste vizite de etapa, nu asteptati sa vina urmatoarea vizita obligatorie pentru a va lamuri asupra problemei -, sunati medicul si explicati-i ingrijorarea. Se prea poate ca medicul sa va linisteasca, si totusi, ca parinte, sa fii ingrijorat, sa ai impresia undeva in suflet ca parca totusi ceva nu este in regula.
Este bine sa mai ceri o alta opinie. Rezultatul altor vizite la specialisti este bine sa fie mentionat si medicului care il are in ingrijire pe copil, deoarece numai astfel se pot lua cele mai bune masuri pentru copilul vostru.
Ce ne pot spune evaluarile facute copilului?
1. In foarte multe cazuri, intarzierea in dezvoltare este temporara, copilul recuperand uneori rapid, alteori mai lent; numai o mica parte dintre copii va mentine aceste intarzieri pana la si dupa perioada scolii primare.
2. Cand medicul sau cadrele didactice iti recomanda o evaluare de specialitate te simti anxios, speriat sau vinovat. Nimanui nu ii place sa auda ca odrasla lui poate avea o problema. E normal sa fii ingrijorat, dar o evaluare este utila pentru copil.
3. Intr-o evaluare, specialistii si familia trebuie sa colaboreze. Pentru a fi completa, copilul trebuie observat in diferite medii, nu doar in cabinet, iar copilul ar trebui sa fie in stare buna de sanatate.
4. O buna evaluare evidentiaza nu doar punctele slabe, ci si punctele tari ale copilului. Utilitatea ei mai consta si in faptul ca voi invata, ca parinte, cum sa fac sa relationez mai bine cu copilul meu, sa ma imbogatesc in informatii, cunostinte de crestere a copilului. Este important sa fie de fata ambii parinti.
Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2