Ingrijirea bebelusului este un subiect intens dezbatut de mamici, bunici sau vecine. Fiecare pare sa aiba ceva de spus, din auzite sau din propria experienta, si poate fi dificil pentru o tanara sau viitoare mamica sa decida ce ar trebui facut in anumite situatii. Afla din cele ce urmeaza care sunt cele mai raspandite mituri si adevarul despre ele.
Cateva dintre miturile destul de frecvent vehiculate sunt legate de folosirea scutecelor. Printre acestea intalnim preocuparea cu privire la afectarea fertilitatii la baieti sau deformarea picioarelor bebelusului. De fapt, nimic nu este mai neadevarat. Formarea spermei are loc abia dupa varsta de 7 ani, ceea ce inseamna ca teama de infertilitate este nejustificata. Mai mult, folosirea scutecelor este recomandata pentru dezvoltarea corecta a articulatiilor si prevenirea sau tratarea displaziei de sold.
Ti-ai complica inutil viata daca ai crede acest mit, mai ales că exista si asemenea modele de scutece usor de folosit si imbracat, concepute pentru un confort crescut al bebelusului Opteaza, desigur, pentru cele realizate din materiale placute si cu o capacitate de absorbtie crescuta.
Un alt mit raspandit este acela ca bebelusul trebuie sa fie mereu bine infofolit, pentru a nu raci. De fapt, confortul termic este deosebit de important pentru starea de bine a micutului. Imbracarea excesiva poate duce la supraincalzire si poate cauza nenumarate probleme. Bebelusul poate plange, deveni agitat, nelinistit sau nervos.
Totodata transpiratia excesiva poate cauza eczeme, iritatii sau diferite alte eruptii la nivelul pielii. Astfel, cu exceptia cazului in care il scoti afara intr-o perioada mai rece a anului, evita caciulile si fularele trase peste fata si paturile suplimentare atunci cand nu este nevoie de ele. In ceea ce priveste temperatura recomandata in camera bebelusului, aceasta nu ar trebui sa depaseasca 22 de grade Celsius.
Acest mit este sustinut in special de catre persoanele mai in varsta, care fac parte din alta generatie, prilej frecvent de dispute. Printre motive se afla acela ca plansul il va ajuta pe bebelus prin dezvoltarea unor plamani mai rezistenti si in acelasi timp va deveni mai independent. Cu toate ca astfel de sfaturi sunt destul de populare, nu exista dovezi ca acest obicei este benefic pentru un bebelus.
Daca micutul se calmeaza atunci cand il iei in brate, faptul ca va deveni alintat ar trebui sa fie ultima ta grija, mai ales in primele 6 luni de viata. In aceasta perioada bebelusii plang de obicei mai mult si au nevoie sa simta apropierea parintilor. Odata ce mai creste, poti sa-l incurajezi sa devina mai independent, fiind alaturi de el, fara insa a-l tine mereu in brate.
Chiar daca bebelusul plange perioade lungi, nu inseamna ca il doare ceva sau ca este bolnav. Desi acest lucru este contraintuitiv, atunci cand este bolnav nu va avea suficienta energie sa planga atat de mult. Simptomele vor fi exact opuse, va fi mai tacut si mai linistit. Totodata vei putea observa ca face febra sau respira mai greu. Plansul este, de fapt, unul dintre principalele moduri de a comunica. Nu este cazul sa te ingrijorezi daca nu face febra, nu are rani vizibile, nu respira mai greu, iar culoarea pielii nu este vinetie. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa ii verifici scutecul, sa incerci sa-l hranesti sau sa-l legeni. Incearca sa-l faci sa se simta cat mai confortabil, trage draperiile, canta-i ceva si fii alaturi de el.
Probabil majoritatea mamicilor se asteapta sa simta o dragoste la prima vedere pentru bebelusii lor. Este absolut normal daca acest lucru nu se intampla. Unele mame dezvolta instantaneu o legatura profunda cu nou-nascutul, pe cand altele au nevoie de timp pentru a crea o relatie de apropiere.
Uneori depresia postnatala poate fi o piedica in a simti toata avalansa de sentimente pozitive asteptata fata de bebelus. Daca te incadrezi in aceasta categorie, trebuie sa stii ca nu este nimic in neregula cu tine. Acorda-ti timp, atat tie cat si bebelusului, pentru a va cunoaste reciproc. La fel ca in orice alta relatie, apropierea va creste odata cu trecerea timpului.
Cu siguranta unele sfaturi sunt utile, mai ales atunci cand este vorba de primul copil, insa adevarul este ca fiecare mama stie ce este mai bine pentru copilul ei. Invata insa sa diferentiezi miturile de realitate si nu te preocupa excesiv atunci cand nu este cazul.
Sursa foto: Shutterstock