Scarlatina
Este provocata de un germen numit streptococ betahemolitic. Este singura boala exantematica provocata de un germen, nu de un virus.
Perioada de incubatie este scurta, de trei- sase zile.
Simptome: Debutul bolii este caracterizat de o crestere brusca a temperaturii, insotita de o stare generala proasta, dureri de cap, durere puternica in gat. Intr-o perioada de maximum 36 de ore, apare eruptia, care isi face aparitia mai intai la axile si pe burta, pentru ca apoi sa se raspandeasca pe trunchi si pe membre.
Exantemul este format din umflaturi mici, aproape identice, foarte dese, pielea dintre ele fiind, de asemenea, rosie. Eruptia dispare dupa doua-patru zile, pielea avand tendinta de descuamare, cojile fiind mai mici pe trunchi si mai mari pe picioare si maini.
Caracteristica scarlatinei este aspectul limbii, care, in prima faza, prezinta o depunere alba, pentru ca mai apoi sa capete o culoare rosu-stacojie.
Tratament- antibiotice specifice, a caror administrare trebuie sa inceapa imediat. Copilul trebuie sa se odihneasca, repaus la pat timp de o saptamana.
Cat timp este contagioasa?
Daca boala este vindecata, perioada de contagiozitate dureaza de la disparitia febrei, pana in a treia zi de la inceperea tratamentului cu antibiotice.
Boala a patra
Este considerata o forma atenuata de scarlatina. Are toate caracteristicile unei scarlatine usoare, dar, putand cauza aceleasi complicatii, trebuie vindecata in acelasi mod.
Boala a cincea (eritemul infectios)
Perioada de incubatie este de 10 zile, iar primele simptome debuteaza cu o crestere usoara a temperaturii.
Exantemul este caracteristic si are un aspect deosebit pe fata, in comparatie cu picioarele. Pe fata apare o roseate constituita din numeroase pete, care se unesc intr-una singura, aceasta cuprinzand obrajii, pana la radacina nasului. In schimb, pe membre apar pete diferite si destul de mari (1-2cm in diametru).
Eruptia poata dura chiar si o saptamana. Boala este benigna si nu necesita tratamente speciale.
Boala a sasea
Este vorba despre o boala virala, care ii afecteaza mai ales pe copiii nou-nascuti.
Perioada de incubatie: opt zile.
Simptome: crestere brusca a temperaturii, febra ridicata, care dureaza trei zile, fiind extrem de rezistenta la medicamentele antitermice.
Copilul este foarte iritat, agitat, alternand somnolenta cu insomnia. Dupa ce au trecut trei zile, febra dispare, dar apare o eruptie de pete rosii, localizate mai ales pe abdomen.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3