Cele mai raspandite boli infectioase ale copilariei sunt grupul exantematice (pojarul, rubeola, scarlatina, boala a patra, a cincea si a sasea, varicela), tusea convulsiva si parotidita.
In medicina, prin boli infectioase intelegem o serie de afectiuni cauzate de prezenta agentilor biologici, adica bacterii (germeni) si virusi.
Multe dintre aceste boli sunt contagioase, ceea ce inseamna ca pot trece foarte repede de la un individ la altul.
Aproape toate sunt de origine virala, neexistand un tratament antibiotic specific. Numai scarlatina, boala a patra si tusea convulsiva sunt cauzate de bacterii, motiv pentru care trebuie vindicate prin intermediul antibioticelor.
Pojarul (rujeola)
Perioada de incubatie este de 14 zile, din momentul contaminarii pana la aparitia eruptiei.
Primele simptome sunt febra ridicata, secretii nazale apoase, inrosirea ochilor, tusea seaca, suparatoare si persistenta.
In aceasta faza, copilul sufera destul de tare, mai mult decat se putea observa in timpul altor episoade febrile, se plange de dureri in gat, la nivelul gurii, mai ales de gingii, de arsuri ale ochilor si de faptul ca-l deranjeaza lumina.
Exantemul este caracterizat de prezenta pe piele a unor pete de culoare rosu-inchis, care apar pe cap, in spatele urechilor, la radacina parului, pe fata. In 24 de ore, se intind pe trunchi, iar dupa trei zile pana pe membrele inferioare. Odata cu disparitia febrei si remisia eruptiei, pojarul intra in faza de convalescenta.
Tratament: medicamente antitermice, sedative pentru tuse, vitamine.
Copilul poate reveni la viata normala dupa sapte zile de la disparitia completa a eruptiei.
Rubeola
Este o boala virala relativ asemanatoare pojarului. Inceputul bolii se caracterizeaza prin febra usoara, raceala cu o oarecare scurgere nazala, iritarea ochilor si cateva puseuri de tuse. Dupa doua zile, apare eruptia, care porneste de pe fata si se extinde rapid pe tot corpul.
Exantemul este caracterizat de prezenta unor pete rosii, in general izolate sau unite (suprapuse) in grupuri mici, pielea dintre ele avand culoarea normala.
Dupa 24, maximum 48 de ore, exantemul dispare fara sa lase urme. Asadar, rubeola are caracteristicile unui pojar mai usor, singura diferenta fiind data de marirea ganglionilor limfatici din spatele urechii si de la ceafa. Starea generala a copilului este buna, acesta nu sufera si nu este deranjat de lumina.
Rubeola nu necesita tratamente speciale.
Cat timp este contagioasa rubeola?
Copiii bolnavi de rubeola sunt contagiosi timp de circa 14 zile (7 zile inainte si 7 zile dupa aparitia exantemului).
Este foarte important ca, pe perioada bolii, copilul sa nu intre in contact cu femei (nevaccinate sau care nu au avut rubeola) gravide, mai ales in primele luni de sarcina, dat fiind pericolul mare al infectarii bebelusului din pantece.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3