Este normal sa nu ii reuseasca tot ce isi propune, si, de aici pana la a se considera opusul afirmatiei tale (prost, fricos, slab) este doar un pas si copilul se va descuraja. Apropo de timp petrecut impreuna: poate stii deja ca partenerul de joaca preferat de copil este tatal.
Dar nu uita ca uneori trebuie sa il mai lasi si sa castige. Dar numai uneori, caci, desi este adevarat ca nimanui nu ii place sa se joace cu cineva si sa piarda mereu, nici sa fie lasat sa castige numai asa, ca sa fie jocul agreabil, nu este corect, pentru ca transmiti un mesaj gresit copilului – acela ca nu conteaza cum joci, atat timp cat castigi, si vei face din el un suparacios si un nerealist.
Copilul va invata tot de la tine cum trebuie sa se comporte atunci cand pierde – asa ca fii foarte atent ce mesaje transmiti.
Cand petreci timp cu copilul – mult, putin, cum este – ai grija sa nu faci nimic altceva, atentia ta va fi numai la copil, caci el trebuie sa stie ca este cel mai important pentru tine, ii transmiti astfel dragoste si respect. Iar daca tu, tatal, persoana pe care copilul o respecta cel mai mult pe lume, ii acorzi atentie exclusiva, si copilul va fi increzator in propria valoare, importanta.
Daca tot vorbim de valoare, importanta, incredere in sine, trebuie sa mai stii ca stima de sine a copilului tau depinde de aceste lucruri de mai sus si de timpul pe care il investesti in copilul tau.
Dupa cum tu stii, mai mult decat mami, nu poti controla tot ce i se intampla copilului tau, dar poti contribui la formarea sistemului de protectie' impotriva a ceea ce este periculos in viata copilului.
Cercetarile arata ca exista o corelatie directa intre absenta tatalui din viata copilului si comportamentele agresive la baieti, precocitate sexuala la fete si stereotipii legate de sex la ambele genuri. Copilul este expus foarte multor influente, din ce in ce mai puternice pe masura ce creste, si aici ma refer in special la presiunea grupului din care face parte.
Dar daca ai obisnuit copilul sa aiba cu tine o relatie deschisa, sincera, bazata pe incredere, este foarte probabil ca ponderea cea mai mare a deciziilor pe care le va lua sa fie in consonanta cu sistemul de valori al familiei, cel pe care mai ales tu i l-ai transmis.
Timpul de calitate petrecut alaturi de copil te va face sa te simti mult mai bine, iar cel mic se va bucura sincer de compania ta!
Petrecerea timpului cu propriul copil nu este benefica numai pentru copil, ci si pentru tatic. Nu doar ca este un timp relaxant, de distractie, ci si din punct de vedere psihologic. Asa cum spun expertii, spre deosebire de instinctul matern, care se pare ca este innascut, instinctul patern, de cele mai multe ori, se educa – petrecand timp de calitate cu copilul iti va aduce un sentiment intens de satisfactie, implinir.
In cazul tau, taticule, cu cat investesti mai mult (emotional) in relatia cu copilul, cu atat mai mult beneficiezi de/sau din aceasta relatie. Copilul va reinvesti in tine incredere, admiratie, valoare, respect. Sper ca nu vei ajunge vreodata ca unii dintre barbatii care spun, privind in urma: Ce am facut cu viata mea?
Chiar am facut lucruri importante sau am pierdut vremea?' si care isi dau brusc seama, dar mult prea tarziu, cat de putin valoreaza casa, masina, contul din banca, pentru ca acei adulti care abia ii mai dau un telefon, nici nu se obosesc sa mai intrebe tata ce mai face?', pentru ca tata a fost mereu prea ocupat pentru ei.
Daca te gandesti la activitatile de tata impreuna cu copilul lui' ca la inca o sarcina de facut' pentru tine, cu siguranta acestea nu vor fi foarte placute. Daca insa le vezi ca pe un prilej de relaxare si distractie, si impactul lor asupra ta (dar mai ales asupra copilului) va fi unul benefic.
Dezvoltarea inteligentei
Cu cat tatal este mai implicat in educatia copilului, cu atat IQ-ul copilului e mai mare.
Un studiu efectuat in Marea Britanie arata ca o implicare mai mare a tatalui in viata timpurie a copilului sau are rol benefic asupra dezvoltarii inteligentei si asupra evolutiei profesionale a acestuia.
Tot cercetatorii mai afirma ca barbatii tind sa dea atentie mai multa fiilor, mai degraba decat fiicelor lor. Se afirma ca nu este destul ca parintii sa locuiasca impreuna, ci este necesar ca tatal sa fie activ implicat in viata copilului, spre beneficiul dezvoltarii acestuia (studiu publicat in jurnalul Evolution and Human Behaviour, 2008).
Desigur, asta nu inseamna ca acei copii care nu au tata sau au parintii divortati nu vor beneficia de inteligenta ridicata, caci inteligenta depinde de mult mai multi factori decat atat.
Tatal trebuie sa:
Ce sa stii
Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2