Obiceiuri alimentare
Toxoplasma sau Listeria pot fi vehiculate de alimente insuficient preparate termic. E bine sa nu mai consumi carne sau peste insuficient preparate termic, dar nici lapte nepasteurizat. Unii pesti pot avea un continut ridicat de mercur (sushi, ton, macrou, etc.) si se evita in sarcina. Fructele si legumele consumate crude trebuie bine spalate.
Alte investigatii
Imunizarea antitetanica a mamei pentru profilaxia tetanosului neonatal nu mai reprezinta o recomandare in vigoare. Cum la taierea cordonului ombilical se foloseste obligatoriu o foarfeca sterila, riscul tetanosului neonatal este minim. Unele boli cu transmitere sexuala pot determina afectarea fatului sau nasterea prematura. O cultura de col, dar si un examen Papanicolau sunt obligatorii; de asemenea, testarea HIV si VDRL-ul (test pentru sifilis) a partenerilor.
Protejeaza-ti fertilitatea!
Istoricul ginecologic si cel obstetrical sunt repere importante si in ceea ce priveste fertilitatea. Infectiile – de multe ori inaparente – cum e cea cu Chlamydia – afecteaza fertilitatea si pot implica anumite tratamente medicamentoase sau chiar chirurgicale care prelungesc momentul obtinerii unei sarcini. O sarcina extrauterina in antecedente, sarcini pierdute sau nastere inainte de termen sunt date importante pentru medicul care te ingrijeste.
Excesul de greutate poate scadea sansele obtinerii unei sarcini si, in plus, expune copilul la riscul de a face in perioada adulta boli cardiovasculare, diabet zaharat sau de a fi la randul lui supraponderal. Obezitatea creste riscul de hipertensiune in sarcina si diabet. Obtinerea unei greutati normale pentru varsta, inaltime si sex este recomandata atat femeilor prea grase, cat si celor prea slabe. Forma fizica buna o sa te ajute sa porti sarcina cu mai mare usurinta.
Putina rabdare!
Nu toate cuplurile sunt norocoase sa obtina o sarcina dupa primele contacte sexuale fara contraceptie. Se intampla uneori ca aceasta sa apara dupa mai multe luni, fara sa existe vreo problema de sanatate. Inainte de a incerca sa ramai insarcinata, urmareste-ti cu atentie ciclurile menstruale, impreuna cu medicul ginecolog determina care sunt zilele din preajma ovulatiei in care aveti sansa maxima de reusita.
Se recomanda un contact sexual la doua zile in acest interval. Nu transformati incercarea de a avea un copil intr-o isterie. Contactele sexuale nu trebuie sa devina un stres si o gimnastica fortata, lipsita de orice urma de romantism.
Denumirea | Efectul |
Acid folic (400 micrograme/zi) | Cu cel putin o luna inaintea conceptiei este recomandat sa incepi o cura cu acid folic pentru prevenirea defectelor de tub neural (ex: spina bifida) si probabil si a unor anomalii cardiace, despicatura buzei si a palatului. Tratamentul va continua pe parcursul primului trimestru de sarcina. |
Supliment de calciu | Daca analizele au constatat o deficienta de calciu, e bine sa iei suplimente pentru a-ti regla aceasta carenta. |
Supliment de fier | Daca analizele de sange au aratat ca suferi de anemie feripriva, doctorul iti va recomanda un tratament cu fier. |
Text: Dr Alexandra Cozinov, medic specialist neonatolog, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2