Primele saptamani
Incearca sa mentii lucrurile asa cum erau inainte. Daca exista tensiuni in familie – deci lipsa armoniei intre viata de scoala si cea de acasa -, copilul nu se poate concentra suficient in timpul orelor. Si asa pentru el este destul de greu sa treaca de la atmosfera linistita de acasa la cea nesigura de la scoala – evita, deci, sa faci schimbari majore in viata de familie.
Rutina in familie e foarte importanta pentru el: va vrea sa gaseasca acasa lucrurile asa cum le-a lasat si se va supara daca faci schimbari. Are nevoie sa stie ca sunt respectate orele cand trebuie luat de la scoala, de catre aceeasi persoana; daca aceasta se schimba in mod constant, el se va simti nesigur.
Cand se intoarce de la scoala, intampina-l cu caldura. El are nevoie de toata atentia ta: luati o gustare impreuna si incurajeaza-l sa-ti povesteasca ce s-a mai intamplat la scoala.
Incurajeaza-l sa-ti impartaseasca grijile
Problemele cu care se confrunta zi de zi un scolar (care, evident, nu ii vor parea atat de grave unui adult) pot fi de-a dreptul suparatoare pentru el. Asculta-l cu atentie cand vorbeste despre scoala.
Incearca sa afli cu ce probleme se confrunta zilnic scolarul tau si ia neaparat masuri in cazul in care:
– nu isi face prieteni;
– nu este selectionat pentru jocuri sau in echipe;
– este imbrancit intentionat pe terenul de joaca sau pe coridoare;
– elevii mai mari il fugaresc;
– nu are timp sa termine de mancat pachetelul pregatit de tine;
– se plange de toaletele murdare de la scoala si de lipsa de intimitate.
Daca ti se pare ca odorul tau nu s-a adaptat programului scolar, intreaba-l sau, si mai bine, pune-l sa-ti deseneze o zi la gradinita/ scoala. Daca intr-adevar ceva este in neregula, vorbeste cu invatatoarea despre problemele copilului.
Atunci cand copilul nu se plange de nimic, dar constati schimbari in comportamentul lui (mai ales daca se poarta ca un copil mai mic), e semn ca exista (cel putin) o mare neplacere. Afla despre ce este vorba!
Ce rol iti revine tie
Vorbeste cu copilul. Cere-i sa deseneze cum vede el o zi la scoala, ca sa poti descoperi eventualele probleme cu care se confrunta. Mergi la scoala si vorbeste deschis cu invatatorul despre ele.
Chiar daca scolarul tau nu are o temere conturata, ar fi bine sa te pregatesti pentru unele – de exemplu, este posibil sa te invinovateasca pentru ca l-ai trimis la scoala. Dar, incet-incet, el va intelege ca ar putea sa piarda mai mult ramanand acasa.
Afisarea unui comportament negativ ori sfidator, accesele de furie, dorinta de a se razbuna pe cei ramasi acasa sunt lucruri obisnuite. Greu este insa si pentru unii parinti carora le-a lipsit copilul toata ziua si care, la intoarcerea acestuia, il sacaie cu tot felul de intrebari. In acest caz, gandeste-te ca micutul tau este obosit, ca are nevoie de atentie si sustinere din partea ta.
Daca tii cont de toate aceste sfaturi, scolarul cel „obraznic va redeveni copilul cu care te puteai intelege si, impreuna, va veti bucura de noul capitol din viata lui si a ta.
Cum ramane cu mine?
Multi parinti considera aceasta zi un moment emotionant. Mai devreme sau mai tarziu, toti ne confruntam cu un „cuib gol si simtim o durere atunci cand „copilasul nostru mai face un pas catre lume.
Chiar daca sunteti obisnuiti cu mersul lui la gradinita, formalitatile si perfomanta ceruta de scoala pot fi dificile. Gandeste-te cum e sa-ti lasi copilul la usa – mai ales daca plange. Invatatorul iti poate spune pe un ton vesel ca in cateva clipe totul va fi bine…
Insa e foarte posibil ca, revenita acasa, tot sa nu ai liniste, privind cu nerabdare ceasul, pana se face ora sa iti iei copilul de la scoala. Incearca sa fii pozitiva – fa-ti o lista cu toate lucrurile pe care ti le-ai promis ca le vei face intre timp.
10 lucruri pe care le poti face tu in prima ei/lui zi de scoala:
Daca nu mergi la serviciu in ziua respectiva:
– mergi la o sala de gimnastica;
– fa curatenie in casa;
– citeste o carte buna;
– vorbeste la telefon cu o prietena;
– mergi la o cafea cu alte mame aflate in aceeasi situatie;
– asculta muzica;
– mergi la cumparaturi.
Indiferent cat de marcati veti fi – si tu, si copilul – de experienta primei lui zile de scoala, va veti adapta rapid situatiei si veti fi surprinsi cat de benefica este schimbarea: noi prieteni, noi preocupari, noi interese.
In perioadele in care copilul trebuie sa se adapteze la o schimbare de acest gen, ar fi bine sa nu se modifice nimic in obiceiurile casei, pentru a nu-l deruta si mai mult pe micut. El va dori sa gaseasca locuinta asa cum a lasat-o, sa fie luat acasa de catre aceeasi persoana etc. Atunci cand va reintalniti, intreaba-l cum i-a mers si asculta cu atentie ce are de spus.
Text: Lacramioara Tiriblecea; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2