Acte necesare pentru atestare:
– O cerere adresata Directiei pentru Protectia Copilului din judetul, respectiv sectorul municipiului Bucuresti, pe teritoriul caruia domiciliaza candidatul, sau fundatiilor autorizate sa angajeze asistenti maternali.
– Cererea va include un Curriculum Vitae al solicitantului si motivele pentru care doreste sa devina asistent maternal profesionist.
– La cerere vor fi anexate: copii legalizate ale actelor de stare civila si actelor de studii ale solicitantului.
– O scurta prezentare a persoanelor cu care locuieste (va fi mentionat gradul lui de rudenie cu acestea).
– Certificate medicale eliberate de policlinica unde sunt arondati solicitantul si persoanele cu care locuieste (dovada evaluarii complete a starii lor de sanatate).
– Cazierul judiciar al solicitantului si al persoanelor din casa – Un document care atesta dreptul de folosinta a solicitantului asupra locuintei in care sta. In termen de 90 de zile de la inregistrarea cererii, Directiile pentru Protectia Copilului sau fundatiile autorizate trebuie sa dea un raspuns solicitantului.
Evaluarea e facuta de asistentul social si, dupa caz, de un psiholog. Daca rezultatul anchetei e pozitiv, asistentul social mentioneaza numarul de copii pe care solicitantul ii poate primi in plasament sau incredintare, grupa de varsta si sexul acestora, precum si daca acesta poate ingriji copii cu handicap.
Perioada de proba:
Cuvantul final il are Comisia pentru Protectia Copilului, care elibereaza atestatul. Asistentii maternali sunt angajati de proba pentru trei luni, timp in care urmeaza cursurile de formare profesionala (minim 60 de ore) organizate de angajator.
Atestatul e valabil timp de trei ani, dar poate fi suspendat sau retras daca se constata nereguli (un rau tratament asupra copilului). Anual, asistentii maternali au obligatia sa-si faca analizele medicale.
Remunerare
A fi parinte profesionist e o meserie remunerata. Asistentul maternal e recompensat cu un salariu de baza (brut, echivalent cu cel al unui asistent social cu studii medii), la care se adauga 15% – spor de stres si spor de vechime in munca. Pentru fiecare copil, se primeste alocatia de plasament si alocatia de stat.
Uneori e posibil ca, din donatii si sponsorizari pentru copiii luati in ingrijire, asistentii sa primeasca ajutoare (imbracaminte, incaltaminte, mobilier pentru copii, rechizite).
Asistentul maternal e remunerat doar pe perioada cat are un copil in ingrijire. Ca orice salariat bugetar, el isi poate lua transferul daca intre timp gaseste un loc de munca. Nu are dreptul la spor de noapte si nici la concediu in sensul clasic. Oriunde pleaca, trebuie sa ia copilul cu el, prin contract neavand voie sa-l lase in grija altcuiva.
Asistentul nu e „mama
Copiii dati in asistenta maternala provin din familii biologice, dintr-o familie largita (de la rude) sau din institutii. Daca plasarea nu e urgenta (vezi cazul bebelusilor abandonati in spitale), are loc asa-numitul matching, potrivirea copilului cu asistentul maternal. „La intalnirile de cunoastere, conteaza preferintele copilului si nu alegerea asistentului, explica Mihaela Petre, dir. adj. la Directia pentru Protectia Copilului, din sectorul 3.
Odata luat in propria casa, asistentul incepe munca de pregatire a copilului pentru viata de familie. Regula de aur pe care un asistent maternal trebuie s-o respecte tine de cum il invata pe copil sa i se adreseze. „In nici un caz copilul nu trebuie sa-i spuna «mama».
Asistentul (care cunoaste istoria copilului) nu are voie sa emita judecati asupra familiei de provenienta (de exemplu, ca mama lui a fost o betiva si ca l-a aruncat in strada). Copilului trebuie sa i se explice ca are o mama care, din anumite motive, l-a lasat in grija altcuiva si ca, la un moment dat, il va lua inapoi.
Parintii naturali pot sa-si vada copiii dati in plasament numai la sediul Directiei pentru Protectia Copilului sau la asistentul maternal acasa, cu acordul acestuia. Asistentii sunt sfatuiti sa nu se ataseze foarte mult de copil, pentru ca, dupa o perioada, el se poate intoarce in familia naturala sau poate fi dat spre adoptie.
Text si foto: Monica Dragomir; Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2