Alte dezavantaje
Copiilor care nu mananca deloc carne trebuie sa li se gaseasca surse vegetale de vitamina B12 (laptele de soia este o sursa buna in acest sens) si de fier. Fierul din carne rosie sau peste se absoarbe in procent mai mare – cu 15-30% decat cel provenind din alte surse.
Calciul din broccoli, cartofi dulci, vegetale cu frunze verzi poate acoperi, in teorie, necesarul pentru un copil, dar acesta ar trebui sa manance kilograme intregi de produse vegetale (in cazul in care si produsele lactate ii sunt interzise). Zincul, care se gaseste in proportie mai mare in carne, poate fi luat si din iaurt sau orez integral, legume, spanac.
Mai sanatoasa sau nu?
In teorie, dieta vegetariana este mai sanatoasa decat un regim in care se consuma cu preponderenta alimente de origine animala. DAR ea aduce reale beneficii pentru sanatate atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, doar daca respecta regulile unei nutritii echilibrate si este elaborata in colaborare cu un nutritionist care sa se asigure ca meniurile tale/ ale voastre contin toti nutrientii necesari pentru o crestere si dezvoltare sanatoase.
Pe de alta parte, excluderea carnii in sine nu reprezinta o garantie a unui regim alimentar sanatos, caci un vegetarian care consuma, totusi, alimente de tip fast-food, prajeli, dulciuri (alimente goale din punct de vedere nutritional) nu este deloc mai sanatos decat un pasionat mancator de fripturi.
Degeaba hranim copilul cu cereale integrale si orez brun cu legume la gratar, daca-l lasam 3 ore in fata televizorului, cu un castron de floricele (cu caramel, eventual) in brate. Pe de alta parte, ca orice lucru in exces, si regimul vegetarian, prea strict, poate deveni o greseala.
Fara extreme, fara impuneri!
Desi avantajele dietei vegetariene sunt de necontestat (in conditiile in care, repetam, meniurile sunt concepute astfel incat sa ofere toti nutrientii necesari), ea nu se potriveste in orice situatie, pentru orice familie. Chiar daca parintele – de obicei, mama – este convins de beneficiile vietii de vegan, el trebuie sa tina cont de necesitatile specifice varstei copilului si sa-i conceapa meniul ca atare, lasandu-i acestuia, ulterior, alegerea de a imbratisa sau nu filosofia vegetariana, care presupune, de fapt, un intreg stil de viata, din care si miscarea face parte. Nu putine au fost cazurile cand, din dorinta de a-si hrani copiii mai sanatos, mamele au sfarsit, cu micutii vegetarieni cu tot, prin camera de garda a spitalelor, ca urmare a unor grave deficiente nutritionale…
Teoria si practica
Toate beneficiile hranei de origine vegetala sunt de luat in calcul in conditiile in care respectivele legume, fructe, cereale etc. sunt crescute/ cultivate cat mai natural. Meniuri realizate pe baza unor fructe si legume „dopate cu hormoni de crestere sau alte chimicale nu sunt cu nimic mai sanatoase decat cea mai prajita dintre cele mai grase fripturi. Daca aveti posibilitatea, aprovizionati-va de la rude de la tara.
Text si foto: Arhiva Edipresse.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2