Mi-e frica de Mos Craciun!

Mi-am amintit de agrafa mea de esarfe si mi-a venit sa plang ca atunci. Fiul meu m-a mangaiat si mi-a spus: Lasa, mami, nu mai pange, ca a gumit, nu Mosul pedepsece copiii, palintii lou fac asa, stiu eu…'

Nu stiu daca asta se intamplase si in cazul meu, nu cred ca parintii mei au vrut sa ma pedepseasca – nu aveau de ce, insa ceea ce mi s-a spus era asa de dur, asa de crud, incat nu am putut uita nici la 40 de ani.

Venirea lui Mos Craciun in Ajun e ca la mine la serviciu: eu fac toata treaba si tipul gras in costum isi asuma toate meritele.'

Pe vremuri, se pare ca parintii amenintau copiii neascultatori cu jordita Sfantului Niculae. Copiii din ziua de azi, in climatul nonviolentei fizice promovate, sunt amenintati cu lipsa cadoului de la Mos Craciun.

Este, intr-adevar, o tactica de inteles, insa una nu foarte inteligenta, mai ales pentru un copil de unu-doi ani care abia asteapta' sa se mai teama si de altceva decat de multele lui alte frici, si anume de Mos Craciun cel rau si mereu pe urmele copiilor.

Disciplinarea copilului inseamna a-l invata comportamente dezirabile, nu a-l speria. Atunci cand vedeti la serbarea de la gradi un pusti care plange in bratelor Mosului sa stiti ca de mic a fost amenintat' cu el.

Ai grija ce-i spui
Nu-mi mai aduce MoSul daruri? Nu-i nimic, imi aduci tu, mami, sau imi aduce tati, ca ma iubiti, nu sunteti rai ca Mosul.

Sun eu la politie sa spun ca e rau cu copiii! Pana la urma cine este acest Mos care sta pe geamuri sau trimite diferite fiinte sa ne urmareasca? Un nene gras care a consumat prea multa sare, zahar si grasimi si cu origine dubioasa…

Nici macar nu e vreun sfant sau ceva. Nu mi-e frica de el! Copiii nu trebuie sa fie cuminti doar in luna decembrie. Apeland la amenintarea cu Mosul, risti sa ii pierzi de clienti la cumintenie pana la Pasti (cand, desigur, ii ameninti cu iepurasul). Si pe urma?

Cum il faci sa se linisteasca
1. Daca iti lasi copilul sa traiasca cu umbra amenintarii cu pedeapsa lui Mos Niculae, Mos Craciun, iepurasului de Pasti numai ca sa iti tii cateva luni pe an copilul sub control, nu faci decat sa ii furi ceea ce se numeste o copilarie fericita.

2. Nici ideea de a-l ameninta pe copil cu politistul, doctorul sau alte personaje, pentru a-l face sa se poarte bine, nu este mai buna. Chiar nu vrei ca micul pui de om sa traiasca intr-un climat de incredere in figurile asociate cu autoritatea, sa invete sa nu se teama de oameni, sa fie un om echilibrat psihic?

3. Copilul trebuie sa suporte consecintele naturale si imediate ale comportamentului sau. A-l ameninta ca tocmai de Craciun nu va primi daruri, mult timp dupa ce a facut prostia, nu il invata nimic pe copil. Iar tu dai dovada de maxima cruzime daca el nu gaseste nimic sub brad.

4. Si atunci, ce e de facut? Atunci cand se comporta neadecvat, ii dai o penalizare imediata si legata de gestul in sine: ii spui sa se ridice de la masa, fara sa mai ia si desertul, de exemplu.

Text: Cristiana Haica; Foto: Nozomi Stall/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 1 - 2 ani
Buton