Simptome
Cicluri menstruale neregulate
Scaderea fertilitatii
Bufeuri (senzatie de caldura si apoi senzatie de rece) – Pe masura ce nivelul de estrogen scade, vasele de sange se dilateaza rapid, determinand cresterea temperaturii pielii. Acest lucru poate duce la aparitia bufeurilor
Vagin uscat – Din cauza deficitului de estrogen din perioada menopauzei, vaginul poate deveni mai uscat. Rezultatul este reprezentat de senzatiile de arsura sau de prurit, iar raporturile sexuale pot deveni dureroase
Tulburarile urinare – Controlul vezicii urinare fiind mai putin eficient, se poate manifesta incontinenta urinara -pierderea involuntara de urina, in special in timpul eforturilor.
Tulburari de somn (insomnie)
Probleme de concentrare
Migrene (dureri de cap)
Modificarile pielii. Desi nivelul de estrogen scade, corpul continua sa produca o cantitate mica de hormoni masculini (testosteron) si pot aparea fire de par pe fata, piept si abdomen.
Luarea in greutate. Menopauza determina o modificare in repartizarea grasimii, care se acumuleaza mai frecvent la nivelul abdomenului si in jurul taliei.
Tratament
Menopauza nu are intotdeauna un leac. Femeilor care sunt diagnosticate la timp li se prescrie o terapie cu hormoni estrogeni. In tratamentul menopauzei precoce sunt indicate preparatele de tip secvential, care imita ciclul hormonal natural.
Retine! Femeile care utilizeaza tratamentul cu hormoni estrogeni trebuie sa renunte la fumat!
Stabilirea tratamentului revine medicului ginecolog!
Remedii naturiste
Reflexoterapie
Masaj terapeutic și de relaxare
Aplicații de lumină polarizată
Kinetoterapie
Acupunctură
Amestec de plante
Infuzie din talpa-gâștei, salvie, traista-ciobanului, păducel – se beau 2 căni pe zi – una dimineața și una seara, timp de 2-3 luni.
Infuzie din urzică moartă, crețișoară, porumbar – se beau 3 căni pe zi, timp de 2-3 luni.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2