Declansarea travaliului se face natural, de la sine In mod normal travaliul se declanseaza atunci cand sunt indeplinite toate conditiile fiziologice pentru procesul nasterii. Cel mai frecvent, inducerea travaliului in spital se realizeaza prin administrarea intravenoasa de oxitocina, un medicament care produce contractia uterului. Atunci cand procesul nasterii este initiat artificial, fara a exista o indicatie medicala clara, nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca apar probleme in desfasurarea travaliului.
Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, travaliul ar trebui declansat numai atunci cand exista un risc mai mare pentru copil daca ramane in uter, decat daca este nascut. Situatii cu risc sunt ruperea sacului amniotic fara declansarea nasterii, sarcina peste 42 de saptamani, mama cu hipertensiune arteriala, diabet, boli pulmonare, infectie uterina etc.
Sustinere continua in timpul travaliului
De-a lungul secolelor, femeile au invatat despre sarcina de la mame si surori si au fost ajutate cel mai frecvent de catre acestea in timpul nasterii. Nasterile se desfasurau in ambientul familial al casei, alaturi de membrii familiei. In secolul 20 nasterea s-a mutat in spitale, femeile pierzand cu aceasta ocazie sustinerea emotionala din partea familiei. Inca din 1960, Lamaze International si alte organizatii similare au sustinut prezenta tatalui in sala de nastere. Femeile sustinute emotional si fizic in timpul nasterii raman increzatoare in fortele lor, participa activ la travaliu si au mult mai putina nevoie de medicatie si interventii medicale.
Fara interventii medicale de rutina
Suntem constienti ca progresele medicinii au conferit nasterii un grad mai mare de siguranta, in special in cazul acelor femei cu sarcini cu risc crescut. Insa interventiile obstetricale, precum monitorizarea electronica fetala continua, accelerarea nasterii prin amniotomie (adica ruperea artificiala a membranelor) si administrarea de oxitocina, anestezia epidurala au devenit interventii de rutina.
Studiile medicale sugereaza ca in cazul in care nu exista indicatii medicale precise pentru oricare dintre aceste interventii, interferarea cu procesul natural al travaliului si nasterii nu este benefica, ba mai mult, poate fi daunatoare pentru sanatatea mamei si copilului. S-a constatat ca fiecare interventie deschide calea unei intregi cascade de alte interventii.
Fara nastere in pozitia „clasica
In toate culturile lumii, de-a lungul istoriei, femeile au adoptat pentru nastere pozitia ortostatica, adica verticala sau alte pozitii neutre din punct de vedere al actiunii gravitatiei (culcat pe lateral sau cu sprijin pe palme si genunchi). Pozitia verticala, in special cea in genuflexiune, prezinta marele avantaj al implicarii gravitatiei in coborarea copilului.
Nou-nascutul nu este despartit de mama dupa nastere S-a demonstrat prin studii medicale ca nou-nascutii care raman alaturi de mama dupa nastere sunt mai capabili sa-si mentina constanta temperatura, sa respire regulat si au o frecventa cardiaca stabila. Atingerea si miscarea copilului stimuleaza eliberarea de oxitocina in organismul matern, faciliteaza separarea si eliminarea placentei, reduc riscul aparitiei hemoragiilor postpartum si favorizeaza alaptarea la san.
Legende de la lume adunate
Despre Lamaze circula o multime de idei preconcepute, „mituri' si povesti care nu au nici o legatura cu realitatea. Inainte de a trage o concluzie este bine sa te informezi in ce consta cu adevarat aceasta filosofie.
Lamaze nu este pentru toata lumea Cursurile de pregatire pentru nastere ofera cunostintele, abilitatile si sustinerea care le ajuta pe femei sa nasca cu incredere si bucurie. Nu este nevoie de instruire anterioara in domeniul medical. Pregatirea Lamaze este pentru toata lumea!
Lamaze promite o nastere fara dureri Cele mai multe femei se tem de durerea provocata de nastere. Si aceasta durere, ca oricare alta durere, are rol protector. Raspunzand durerii contractiilor – prin schimbarea pozitiilor si miscare, prin masaj – sunt potentate contractiile, copilul este ajutat sa se miste mai usor de-a lungul canalului de nastere si este diminuata perceptia durerii. Cursurile Lamaze ajuta femeile sa inteleaga valoarea durerii si sa invete cum sa raspunda in moduri care sa usureze travaliul si sa mareasca senzatia de confort.
Lamaze nu are efect Lamaze le invata pe femei ca natura a facut ca nasterea sa fie simpla si aproape de perfectiune si ca femeile stiu deja cum sa nasca. Lamaze are efect daca femeile au incredere in procesul natural de nastere, au incredere in capacitatea lor de a da nastere, au libertatea de a colabora cu corpul lor pe masura ce travaliul avanseaza si sunt sustinute de cei care le asigura asistenta medicala, de familie, de prieteni. Lamaze „functioneaza daca nasterii i se permite sa functioneze!
Lamaze inseamna numai respiratie Scopul cursurilor Lamaze este de a spori increderea femeilor in capacitatea lor de a naste normal. Femeile invata strategii simple de a face fata travaliului, inclusiv respiratia focalizata. Dar tehnicile de respiratie reprezinta doar una dintre metode. Miscarea si adoptarea diferitelor pozitii, sustinerea in timpul travaliului, masajul, vizualizarea, relaxarea, hidroterapia reprezinta o parte dintre celelalte metode invatate in timpul cursurilor.
Nasterea dupa metoda Lamaze inseamna ca nu poti face anestezie epidurala Cursurile Lamaze ofera informatii despre optiunile naturale de alinare a durerii, dar si despre anestezia epidurala. A elimina durerea complet inseamna ca raspunsul activ la contractii devine dificil. Femeile care au anestezie epidurala trebuie sa primeasca fluide prin intermediul unei perfuzii intravenoase, iar bataile cordului fetal trebuie monitorizate continuu.
Este posibil ca ele sa fie incurajate sa stea in pat si este posibil sa aiba nevoie de medicatie pentru a mari puterea contractiilor. Posibilitatea de a folosi cat mai multe dintre tehnicile de confort invatate la cursurile Lamaze – cum ar fi schimbarea pozitiilor, plimbarea si hidroterapia – este astfel limitata.
Consultant Serban Damian, medic generalist, educator pentru nastere, certificat Lamaze, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2