Cordonul ombilical este legatura esentiala vietii bebelusului pe perioada celor 9 luni de sarcina. Cordonul ombilical contine 3 vase de sange majore, ce transporta sange catre si de la bebelus.
In timpul travaliului, bebelusul inca se bazeaza pe sangele oxigenat transportat prin cordonul ombilical.
Este des intalnita situatia in care cordonul ombilical se comprima pentru scurte perioade de timp in timpul travaliului.
In cazul prolapsului de cordon ombilical insa, legatura dintre mama si bebelus poate fi intrerupta pentru prea mult timp, astfel incat sa se ajunga la o reala urgenta medicala.
In timpul travaliului, cordonul ombilical este pozitionat, in mod obisnuit, in spatele capului bebelusului.
Astfel, cordonul ombilical coboara doar dupa ce capul bebelusului iese.
In cazul prolapsului de cordon ombilical insa, cordonul ombilical iese inaintea capului bebelusului, ceea ce adesea opreste circulatia din cordon.
Din fericire, prolapsul de cordon ombilical nu este un fenomen foarte raspandit, ci apare la 1 din 300 de nasteri.
Cu toate acestea, exista situatii care predispun la aparitia prolapsului de cordon ombilical:
Atunci cand cordonul ombilical iese inaintea capului bebelusului, exista risc mare de compresie a cordonului, lucru care va fi vizibil imediat pe monitoarele ce supravegheaza semnele vitale ale copilului.
Atunci cand cordonul ombilical iese prin col in timpul nasterii naturale, e foarte probabil sa il poti simti sau vedea.
In acest caz, moasa va introduce degetele in vagin si va impinge usor capul copilului, incat sa nu comprime cordonul.
Pentru a reduce presiunea, e necesara pozitionarea incat sa fii ridicata de partea inferioara a corpului. Poate fi necesara si administrarea de oxigen.
Din acest punct, e nevoie ca nasterea sa se intample cat mai curand, iar daca bebelusul e suficient de coborat, se poate folosi forcepsul pentru a il scoate.
In caz contrar, e probabil sa fie necesara cezariana.
Nu esti in spital si totusi cordonul ombilical a iesit prin colul uterin? Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi.
1. Suna imediat la ambulanta
2. Adu genunchii la piept, fiind intinsa pe podea, incat sa stai cu fundul mai sus decat umerii, pentru a elimina din greutatea pusa de copil pe cervix. Stai in aceasta pozitie pana la sosirea ambulantei.
3. Daca cordonul ombilical iese prin vagin, impinge-l usor inapoi. Acest lucru il mentine cald si umed, lucru ce previne modificarile la nivelul vaselor de sange.
4. Nu e indicat sa intervina altcineva pentru a elibera capul bebelusului de pe colul uterin, decat daca e vorba de o persoana calificata, ce stie sa acorde prim ajutor in aceasta situatie.
In functie de presiunea pusa pe cordon si de perioada de timp in care acesta a fost comprimat, efectele pot fi foarte variate.
Atunci cand cordonul ombilical e comprimat doar partial, e probabil ca bebelusul sa se nasca fara niciun fel de problema.
Compresiile totale impiedica sangele sa circule si oxigenul sa ajunga la bebe, caz in care poate duce la leziuni severe pe creier sau chiar deces.
Sursa: bellybelly.com.au
Imagine: Shutterstock