7 lucruri de luat la maternitate

Daca vrei sa nu strici
bucuria momentului,
punandu-ti sotul
sa bata drumurile
casa-spital pentru
inca un lucru pe care
l-ai uitat, fa-ti bagajul
pentru maternitate
din timp! Atentie,
verifica ce ai voie
sa aduci dintre lucrurile
personale si ce nu,
caci unele spitale
permit anumite
„efecte personale,
altele – nu!

Papuci si sosete sunt un „must have – desi e greu de crezut, in timpul travaliului, picioarele se pot raci considerabil, iar tu ai nevoie mai mult ca oricand de confort. Mai impacheteaza o camasa de noapte si un tricou larg (de schimb), pe care sa le porti in tim­­­­­pul travaliului – nu ceva special, se vor murdari/pata oricum. Daca spitalul permite, ti-ar mai fi de folos o perna, iar daca ai parul lung, ceva de prins parul, inclusiv o bentita. Un balsam pentru buze (care se usuca din cauza agitatiei) si produse pentru igiena intima, insa verifica mai intai cu asistentele ce poti folosi si ce este contraindicat.

O revista preferata, o carte sau muzica de relaxare poate fi de ajutor. Este de preferat ca in jurul tau sa fie doar cei foarte apropiati, daca sunt in stare sa-ti pastreze calmul.

Unii recomanda impachetarea a doua bagaje – unul pre si altul post-eveniment, cel de-al doilea continand si lucrusoarele copilului. Hainutele acestuia trebuie sterilizate anterior purtarii – spalate, clatite foarte bine, in mai multe randuri de apa, pentru a preveni iritatiile, si calcate cu fierul fierbinte.

2-3 body-uri, 2 salopete intregi, 2 caciulite din bumbac, o paturica, botosei sau sosete, plus hainutele de exterior pentru bebe. Este de preferat ca pana la data externarii, sa aveti deja instalat un scaun-portbebe pentru masina si, evident, acasa sa-l astepte camera lui deja aranjata, cu toata lenjeria spalata, calcata. Nu uitati un pachet de scutece absorbante si unul de servetele umede. Scutecele sunt usor de folosit – dar chiar si asa, s-au vazut cazuri in care copilul e „impachetat gresit. Ca indicatie tehnica, toate desenele de pe banda colorata trebuie sa fie in sus. Nu uitati sa luati un biberon sau o canuta si o lingurita, pe care sa va asigurati ca asistentele le sterilizeaza, pentru eventualitatea in care nu aveti lapte si trebuie sa ii dati cateva mese completate cu formula, pana se instaleaza lactatia.

Urmatoarele lucruri trebuie puse nu in bagaj, ci pe lista de verificari inainte de plecarea la maternitate. Asigura-te ca ai la indemana tot timpul un telefon mobil, cu ajutorul caruia sa poti anunta de urgenta ca e timpul sa mergi la spital. Este de preferat ca in ultima parte a sarcinii sa nu calatoresti prea departe de cuib, cu atat mai putin peste hotare. Daca data aproximativa a nasterii este in preajma Pastelui, amana  intalnirea cu rudele din Sighetul Marmatiei – nu vrei sa risti sa   bati la usile spitalelor judetene, sau sa te trezesti in situatia de a naste „improvizat. In timp ce multe femei din lume nasc inca in conditii mizere, iar mai nou  este o moda sa nasti in propriul tau apartament, nasterea ramane totusi un proces in care este bine sa ai personal calificat alaturi si care trebuie sa se petreaca in conditii de igiena cat mai stricte.

Dupa nastere, vei avea nevoie de o multime de produse de ingrijire, atat intima, cat si pentru momentul alaptarii – tampoane pentru sani, geluri speciale pentru a preveni fisurile mameloanelor, sau chiar mameloane din cauciuc sau silicon, pentru cazurile de urgenta. Mai ai nevoie si de un intreg arsenal pentru masa – sterilizator, biberoane, tetine –, de care, insa, vei avea nevoie o perioada indelungata, asa ca e o investitie necesara.  In masura in care bugetul ti-o permite, fa acele mici investitii care   iti asigura un plus de confort.

FOTO: Shutterstock

Vezi și: Bagajul pentru maternitate. Lista cu tot ce ai nevoie la internare


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pregatire
Buton