In siguranta la drum

40% dintre accidentele mortale in care sunt implicati copii se petrec pe trasee mai mici de trei kilometri.

In Europa exista trei niveluri de omologare:

  • universal – fotoliul auto este testat pentru a fi compatibil cu modelele de autovehicule europene;
  • semiuniversal – fotoliul auto este compatibil cu o parte dintre modelele de autoturisme, o lista in acest sens fiind furnizata de catre producator;
  • specific – dispozitivul este compatibil cu un anumit tip de autovehicul. Inainte de cumparare, verificati compatibilitatea cu masina voastra;

Instalarea gresita – un scaun/inaltator auto e eficient doar atunci cand este instalat corect. Pentru o fixare corespunzatoare, puneti genunchiul in golul scaunului, apasand cu putere;

Centuri prea largi – uneori, parintii slabesc centurile atunci cand copilul poarta imbracaminte groasa si uita sa le ajusteze pe timpul verii. Sau le largesc, din dorinta ca cel mic sa stea mai comod. Este insa esential ca pasagerul sa fie fixat si strans in scaun;

Folosirea neadecvata a scaunului
– bebelusii trebuie sa calatoreasca in sensul invers directiei de mers. Parintilor le place, insa, sa le vada fata in oglinda retrovizoare…

Este de preferat sa alegeti un model care asigura si protectie laterala pentru cap – cel mai vulnerabil punct in cazul unei coliziuni.

Cercetarile arata ca…
Intr-o coliziune produsa la o viteza de 50 de km/ora, greutatea corpului se multiplica de aproximativ 30 de ori. Un copil de 30 de kilograme se transforma intr-un proiectil de o tona, care nu poate fi retinut de bratele parintelui, iar puterea impactului asupra corpului lui este asemanatoare cu cea a caderii de la etajul trei al unui bloc.

Suv-urile si siguranta
Ai crede ca o masina inalta iti ofera mai multa protectie fata de una „normala, dar testele efectuate in Statele Unite au demonstrat ca SUV-urile nu au merite deosebite in acest sens.

Ba mai mult, in lipsa echiparii cu sistemul electronic de stabilitate, riscul rostogolirii este mai mare, in caz de coliziune. Iar tractiunea patru ori patru, de folos cand ai ramas impotmolit, incurajeaza soferii sa-si asume mai multe riscuri…

Atunci cand cumparati un scaun auto, alegeti un model omologat dupa regulamentul european R44/03. Logoul ECE R44/03 trebuie sa fie vizibil pe ambalaj si produs.

Cand plecati la drum:

  • Niciodata nu lasati copilul singur in masina, nici macar pentru un minut! In fiecare an, cel putin 30 de copii mor din cauza supraincalzirii/sufocarii dupa ce au fost lasati singuri in masina. Temperatura din interiorul unei masini, chiar cu fereastra deschisa este semnificativ mai mare decat cea de afara.
  • Invatati copiii cum sa-si desfaca centurile de siguranta in caz de urgenta.
  • Asigurati-va ca usa din dreptul copiilor este blocata, astfel incat sa nu poata fi deschisa pe dinauntru.
  • Pozitionati cataramele la nivelul bazinului si nu pe abdomen. Dupa cateva ore in soare, metalul centurilor se incinge si poate provoca rani daca bluzita copilului se ridica.
  • Daca masina este prevazuta cu un sistem de blocare a ferestrelor, folositi-l, indiferent de varsta copilului.

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice
Buton