Atentie la trambulina
Vara, trambulinele pentru rolleri si biciclisti fac multe victime printre copii. Nu neaparat pentru ca acestia ar cadea – desi si asta se intampla frecvent si, in lipsa unui echipament adecvat de protectie, ranile sunt serioase -, ci pentru ca, daca un copil cade, cel mai probabil se va produce o reactie in lant, care se lasa cu entorse, fracturi simple si duble, rani serioase la cap si la spinare.
90% dintre accidentele in randul copiilor au loc la locurile de joaca, din cauza proastei supravegheri sau a folosirii unor echipamente necorespunzatoare varstei copilului.
Este greu sa tii copiii departe de distractie, dar ce puteti face este sa organizati putin joaca: nu mai mult de un singur copil o data pe trambulina respectiva. Acelasi lucru este valabil si pentru saltelele de topaiala de prin parcuri – cele care nu sunt prevazute cu hamuri.
Sa faci si sa nu faci
In caz de crize, cand copilul tremura si isi da ochii peste cap, nu ai voie sa faci manevre de prim ajutor in timpul crizei; nu-i pune obiecte in gura, cum ai vazut prin filme, si nu-l strange in brate, in incercarea de a-l opri din tremurat. Cheama ambulanta imediat!
Daca cel mic pare adormit si nu reusesti sa-l trezesti, cheama imediat salvarea si ridica-i picioarele mai sus fata de trunchi; nu-l misca, cu exceptia cazului in care este in pericol din cauza locului in care se afla si nu-i da apa sau mancare.
In cazul unui os rupt sau dislocat, nu incerca sa repui tu fragmentul la loc, nu-i da copilului apa sau hrana, caci exista posibilitatea sa fie supus unei interventii chirurgicale.
Trusa de prim-ajutor
Ce sa nu-ti lipseasca din casa:
Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2