Se mai poate face ceva?
Diviziunea muncii in familie nu este un dat pe vecie, ci este o problema de negociere. Depinde de modul in care punem problema pentru modificarea datelor existente, daca cerem cu ostilitate ajutorul sau discutam amical alternativele – angajam pe cineva, vine o ruda sa ne ajute, redistribuim intre noi treburile casnice? Sau nu le mai face niciunul si vedem ce se intampla?
Sunt sigura ca barbatul de care v-ati indragostit si l-ati ales pentru a va petrece viata alaturi de el va fi in stare sa colaboreze in a gasi cea mai buna alternativa pentru amandoi. Mai ales daca nu victimizezi, dandu-i senzatia ca il acuzi pentru lucrurile pe care tu singura ti le-ai asumat pana mai ieri. Fiindca sunt sigura ca el nu ti-a spus in prima zi de casnicie: „Draga, de azi, tu calci, speli, gatesti si ai grija de copii, iar eu citesc si ma uit la tv. Daca ar fi facut-o, probabil ca nu apucati a doua zi de casnicie impreuna. Si atunci, cum s-a ajuns aici?
De una singura
E irationala ideea ca trebuie sa fac totul singura in casa, caci eu fac cel mai bine lucrurile, iar daca nu le fac e o catastrofa – asta atrage disparitia iubirii sotului meu si spune despre mine ca sunt o persoana care nu este in stare. Facand cat mai multe din treburile casnice ai, la inceput, un sentiment de superioritate, pentru ca ceilalti depind de tine, esti in prim plan… Fals!
O buna distributie a muncii
Intocmeste, impreuna cu sotul tau, o lista a prioritatilor (maxim zece) pentru fiecare dintre voi si a prioritatilor comune, precum si cat timp veti aloca din cele 24 de ore ale fiecarei zile pentru fiecare dintre ele.
Aveti grija ca pe liste sa fie pe locuri fruntase sanatatea (asigurarea ei si modul cum va propuneti sa o faceti), odihna si timpul pentru voi si pentru copil. Pe urmatoarele sase locuri puteti pune si celelalte lucruri: curatenia casei, spalatul rufelor, calcatul, gatitul, cumparaturile si ce o mai fi. Stabiliti care dintre acestea sase pot fi preluate pe rand de cate unul dintre voi sau de altcineva, astfel incat sa nu ocupe mai mult de o ora din zi.
Nu este indicat sa amanati treburile casnice pentru sfarsitul saptamanii – asta nu va face decat ca, in timp, sa acumulati amandoi frustrari. Weekendul este pentru odihna si distractie.
Nu stiu daca cine face mai mult treaba in casa este problema tensiunilor in cuplu, ci mai degraba, cine multumeste mai putin pentru ce face celalalt pentru el. Munca trebuie apreciata: si atunci iti vei dori sa continui!
Nu confunda…
Text: Cristiana Haica
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2