Dependenti de junk food

Mame obeze, copii la fel

Mamele care nu se hranesc corespunzator in timpul sarcinii si care consuma produse de tip fast food atunci cand alapteaza vor avea, cel mai probabil, copii care vor deveni obezi.

Aceasta este concluzia obtinuta in urma monitorizarii dupa nastere, dar si a unor studii de laborator.
Cercetatorii britanici de la The Royal Veterinary College au monitorizat un grup de femele-sobolan care in timpul gestatiei au fost hranite cu biscuiti, chips si dulciuri si au observat ca, dupa nasterea puilor, acestia au optat pentru acelasi tip de mancare, desi li se oferire hrana „sanatoasa.

Comportamentul alimentar al copiilor se formeaza inca de cand ei sunt in pantecele mamei – este concluzia mai multor cercetatori, chiar daca organismul uman este diferit de cel al animalelor studiate in laborator.

Odata ce copilul nascut trece de perioada alaptarii si diversificarii, el se adapteaza obiceiurilor alimentare din casa fara a le pune sub semnul intrebarii.

Or, el isi vede parintii sarind peste mese, rontaind cate o gustare in timp ce se uita la televizor, alegand de pe rafturile supermarketurilor semipreparatele – pentru ca nimeni nu mai are timpul sau cheful sa gateasca dupa ce a petrecut opt-zece ore la serviciu si alte doua blocat in trafic pe drumul spre casa, – band cisterne de bauturi carbogazoase, poate si in virtutea faptului ca, pe vremea cand erau ei mici, sticle cu forme celebre se vedeau doar prin filmele straine.

Daca este al doilea nascut, bebelusul va face mult mai repede cunostinta decat mai marele lui fratior cu dulciurile, biscuitii si cu alte produse lipsite de nutrienti, dar bogate in calorii.

Teorie si practica

In teorie, vrem sa ne protejan copiii si sa fie sanatosi. In practica, ne este greu sa navigam printre rafturile magazinelor in cautarea unor produse (mai) sanatoase, iar ambalajele colorate si „smechere si strategiile de marketing care nu dau gres (vezi cadourile din pungile cu produse iubite de copii) transforma intentia noastra a ne hrani sanatos pe noi si copiii intr-o misiune imposibila.

Nu exista casa in care sa nu existe macar un produs care intra pe lista celor considerate junk food.
Studiile arata ca multe dintre ingredientele continute de aceste produse (coloranti, amelioratori de gust, emulsificatori etc.) – sunt daunatoare pentru corp – celebrele E-uri bune si rele au fost puse pe liste care au facut inconjurul Pamantului via Internet.

Dar mai putina importanta s-a acordat efectelor asupra dezvoltarii per ansamblu a copiilor.
Studii mai recente demonstreaza ca, in afara senzatiei de oboseala, a obezitatii, a constipatiei, durerilor de stomac sau de cap, a frecventelor raceli si infectii, exista o stransa legatura intre consumul de produse de tip junk food si comportamentul copiilor.

Schimbarile de dispozitie, absenta concentrarii, ADHD – toate sunt generate si de o alimentatie defectuoasa.
Dar, cu toate studiile si campaniile de prevenire sau combatere, obezitatea se incapataneaza sa ramana o boala a secolului, asa cum si noi ne incapatanam sa ramanem dependenti de junk food…

Cateva date statistice

Americanii raman „cap de serie in privinta consumului de junk food, dar tot ei se pot mandri cu realizarea a numeroase studii si statistici despre fenomen.

Astfel, 80% dintre americani consuma o gustare nesanatoasa cel putin o data pe zi. Germanii se situeaza pe locul 2 in topul natiunilor amatoare de junk food, 74% dintre nemti mancand nesanatos zilnic.

Britanicii si brazilienii sunt pe locurile trei, respectiv, patru in acest top al dependentilor de junk food, conform unui studiu al Food Institute din SUA. Conform datelor de vanzari oferite de companiile producatoare, cele mai populare produse care intra in categoria fast food sunt chipsurile de cartofi (62,5% dintre consumatori le prefera), apoi chipsurile tip tortilla (56,3%), produse tip pufuleti (50%), covrigeii (42,1%).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton