Unul dintre parinti e cetatean strain si nu locuieste in tara
Deplasarea copilului in alta tara presupune si respectarea anumitor formalitati in fata autoritatii vamale de frontiera, respectiv existenta unei declaratii autentificate date de celalalt parinte in fata unui notar public, prin care isi da acordul iesirii din tara a minorului.
In caz contrar, deplasarea copilului este socotita „rapire de minori, in temeiul Conventiei de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii. De altfel, organele vamale au datoria sa solicite declaratia notariala in toate cazurile in care minorii nu se deplaseaza cu ambii parinti.
Lipsa acestei declaratii, mai putin in cazurile accidentale, poate ascunde existenta unei sentinte judecatoresti de incredintare a copilului catre celalalt parinte.
In conformitate cu prevederile articolului 3 din Conventie, deplasarea sau neinapoierea unui copil se considera ilicita in situatia in care nu se respecta regimul incredintarii minorului catre un parinte si sunt violate drepturile acestuia, consfintite printr-o hotarare judecatoreasca.
In acest sent, articolul 8 din legea 100/1992 prin care Romania a aderat la Conventia de la Haga prevede ca „persoana (…) care pretinde ca un copil a fost deplasat sau retinut prin violarea dreptului privind incredintarea poate sa sesizeze fie autoritatea centrala a resedintei obisnuite a copilului, fie pe aceea a oricarui stat contractant, pentru ca acestea sa acorde asistenta lor in vederea asigurarii inapoierii
copilului.
Exista deosebiri intre raporturile cu parintii intre copiii rezultati din casatorie si cei din afara casatoriei?
Drepturile si obligatiile parintesti se exercita in egala masura si de persoanele necasatorite fata de copiii rezultati in afara casatoriei.
Asumarea rolului de mama sau tata in afara casatoriei nu scuteste nici un parinte ca in eventualitatea unei despartiri sa nu-si regleze propriile raporturi fata de copii.
Nu putem fi liberi sa fim parinti altfel decat potrivit prevederilor legale referitoare la interesul copilului. Daca se doreste o abordare legala si o reglementare a raporturilor cu celalalt parinte, este recomandabil sa se investeasca instanta competenta cu o actiune judecatoreasca prin care sa se consfinteasca invoiala partilor in cazul in care intervine despartirea parintilor.
Articol preluat din revista Avantaje (www.avantaje.ro)
Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2