Copilul meu nu invata bine

La scoala, acest copil poate deveni timid sau dimpotriva, foarte greu de stapanit („salbatic), desi acasa se comporta normal. In consecinta, rezultatele sale sunt mai slabe decat ale celorlalti, mai ales ca acestia au urmat la gradinita o grupa pregatitoare pentru scoala si au invatat, cu acel prilej, cifrele si cateva litere.

Cum poti actiona
Cum nu mai poti da timpul inapoi, nu-ti ramane altceva de facut decat sa lucrezi mai mult cu fetita sau baietelul tau acasa. In fiecare zi, intreaba-l pe copil cum a fost la scoala, roaga-l sa-ti povesteasca tot ce s-a intamplat. Numai asa iti poti da seama daca are nelamuriri sau probleme. }ine legatura cu invatatoarea.

Sfat
Daca nu vrei sa vina acasa cu pantalonii uzi, explica-i pe indelete cum si cand se cere voie la toaleta. Nu rade, unora li s-a mai intamplat…

Nu il mai supravegheaza nimeni
In clasele primare mici, copiii sunt ajutati de parinti la pregatirea temelor pentru acasa. Cand copiii ajung prin clasa a IV-a, acest control poate inceta brusc, mai ales daca parintii au un serviciu solicitant.

Rezultatele scolare incep insa sa devina mai slabe abia dupa cateva luni de zile, cand se acumuleaza multe cunostinte care nu au fost aprofundate.

Cum poti actiona
Incearca sa-ti faci timp pentru copil. In paralel, tine legatura cu invatatoarea sau diriginta pentru a afla ce poti face ca sa „repari lucrurile.

Sfat
Evita sa-i dai de inteles copilului ca este supravegheat, de exemplu, mergi la scoala pentru a afla notele fara sa-i spui. Atentie, insa: lectiile in particular („meditatiile) nu vor schimba prea mult situatia; copilul are nevoie de sprijinul tau, vrea sa stie ca tu il ajuti si ca iti pasa de rezultatele lui scolare.

Este prea rasfatat
Uneori, parintii obisnuiesc sa il rasfete prea mult pe copil. Acesta devine un mic tiran, care reuseste sa obtina de la parinti tot ce isi doreste. Cand vine vorba de scoala, fiecare rezultat deosebit (un desen frumos, o nota buna la dictare) este recompensat cu un cadou.

Cu timpul, copilul vrea tot mai mult, iar parintii nu mai sunt dispusi sa cheltuiasca o groaza de bani pe jucarii si dulciuri. Ca urmare, odrasla refuza sa mai invete.

Cum poti actiona
Nu-i taia portia dintr-o data! Incet-incet, incearca sa iesi de sub „tirania copilului, fara a face din acest lucru o tragedie personala. Nu-l mai recompensa cu bani, masinute, role, bomboane sau papusi (dupa caz). Ofera-i, in schimb, o plimbare in parc sau du-l la un film de desene animate, la sfarsit de saptamana. Astfel, recompensa va fi amanata, copilul nemaifacand legatura dintre ea si rezultatele scolare.

Sfat
Nu accepta santajul, rezista in fata lacrimilor de crocodil! Nu-l santaja nici tu pe el. („M-ai imbolnavit!) Convinge-i si pe bunici – fara ajutorul lor nu poti corecta nimic!

A schimbat clasa sau scoala
Mutarea intr-o clasa paralela din aceeasi scoala sau la alta scoala reprezinta un stres major pentru copil, motiv pentru care rezultatele lui la invatatura pot fi mai slabe. Adaptarea la un nou stil de predare si la un alt grup de elevi se face greu, chiar daca fetita (baietelul tau) are o fire placuta, comunicativa si se acomodeaza usor intr-un loc strain.

Cum poti actiona
Daca schimbarea scolii este un rezultat al schimbarii domiciliului, trebuie sa ai rabdare: rezultatele scolare se vor imbunatati dupa doua-trei luni de zile. Pe de alta parte, problema e mai delicata daca ai decis schimbarea clasei/scolii pentru ca aceasta nu se ridica la nivelul asteptarilor tale.

Ajuns intr-o clasa in care elevii sunt mai buni, copilul tau ar putea sa descopere un alt sistem de notare/apreciere. Este posibil ca o nota 8 sau un calificativ „bine, obtinute cu greu in noua clasa, sa fie egale cu un 10 sau un „foarte bine pe care le obtinea cu usurinta in clasa din care a plecat. De aceea, va trebui sa il ajuti la teme si sa il incurajezi atunci cand plange pentru „un sapte.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie
Buton