Sa cunoasca valoarea banilor
Vom incepe prin a nu mai cumpara jucarii fara a fi o ocazie care sa justifice gestul. Adica ziua de nastere, ziua de nume, Paste sau Craciun. O sa dea bine si la pusculita. Iar copilul va invata ca facem cumparaturi numai cand chiar avem nevoie de obiectul respectiv.
Am realizat in tot acest timp ca, desi e foarte placut sa ai tone de jucarii, aceasta cantitate nu ajuta nicicum la dezvoltarea intelectuala a copilului si nici nu aduce vreun beneficiu de alt fel in viata lui sau a noastra. La capitolul acesta, am gresit foarte mult pana acum.
Daca isi va dori neaparat o anume jucarie sau un anumit joc si nu este nicio ocazie speciala pentru a o (il) primi, va trebui sa o (il) „castige”.
Cum? Prin activitati speciale (face la olita sau nu plange pe drumul spre gradi, ori va ajuta la asezarea mesei, la ordinea din casa etc.) pentru care va primi abtibilduri (avem unele cu stelute foarte haioase) si, la un anumit numar de abtibilduri, va primi o suma de bani. Daca ii ajunge pentru a cumpara jucaria e ok, daca nu, va trebui sa mai stranga.
Sa manance sanatos
Scoatem din grafic ciocolata, bomboanele, sucurile care nu sunt naturale si prajelile, si orice e junk food. Nu vreau sa ajunga obez si nici sa isi distruga dantura de lapte.
Cu cat mai putine produse din magazin si cu continut de aditivi, coloranti, cu atat mai bine, asa ca mami se va transforma in gospodina – voi face dulciuri in casa, sa stiu eu ce pun in ele. Si acestea vor fi din categoria placintelor cu fructe. Imi amintesc ca mama si bunica mea asa m-au hranit si dantura mea ii falimenteaza pe stomatologi.
Nu voi lasa comoditatea sa altereze sanatatea copilului meu. Sa nu uit de fructele si legumele proaspete. Sotul meu spunea ca poate nu o sa ii placa copilului. Oricum nu are ce sa faca, daca asta este oferta din meniu. Cat timp o sa faca greva foamei? Sa vorbesc cu bunica sa faca rost de la tara de ousoare si carne de pui crescut ecologic.
Timp petrecut cu bunicii
Pentru cel putin o saptamana pe an, va sta la bunici. Adevarat ca scopul secundar ar fi ca eu si sotul meu sa petrecem acea saptamana de concediu impreuna (pe care ne-o tot propunem de cand au aparut copiii), dar scopul principal ar fi ca nepotii sa fie impreuna cu bunicii si sa se cunoasca mai bine.
E tare frumos cand ai ce povesti ca adult despre copilaria ta, despre cum erau si ce faceau bunicii tai. Pana la urma, este istoria familiei lui si trebuie sa o cunoasca. Copilul nu a aparut pe Pamant rupt de radacinile neamului sau.
Si apropo de asta, sa incepem si lectiile de istorie. Vom merge in vacante sa vedem cetati romane, dacice, si sa o luam de acum, incet-incet, pe urmele istoriei.
Sa invete limbi straine
Aici am de negociat cu tati, el vrea franceza, eu – engleza. Nu mi-ar fi foarte greu sa il conving, dar ma tenteaza ideea de a-l da la ambele. Nu stiu daca nu este prea mult, insa. Am inteles ca, dupa 5 ani, poate fi introdusa si a doua limba straina, dar nu la nivel intensiv, ci de acomodare.
Ceea ce ar fi ok. Dar sa vedem ce iese la bilant: doua zile antrenament, o zi engleza, o zi franceza, ah, si mai voiam si muzica… E cam mult, nu?
Atunci lasam muzica deocamdata si facem impreuna jocuri – sa recunoastem instrumentele muzicale, vom invata tot singurei notele muzicale, sa citim un portativ si, eventual, ii iau o orguta muzicala sa cantam ceva simplu, cu un degetel.
Evaluarea sanatatii
Desi mergem regulat la pediatru, vom face si cu pustiul un periplu pe la toate specialitatile. Mai ales la psiholog. Vreau sa am o evaluare a copilului la fiecare varsta, sa stiu sa corectez din timp daca sunt mici probleme.
Si sa ne mai consultam cu psihologul despre modul in care relationam noi, ca parinti, cu copilul. Mai degraba eu am nevoie de specialist, deoarece simt ca nu intotdeauna ma port cu el asa cum ar trebui. Ar trebui ca eu si tati sa ne mai controlam uneori reactiile. Si sa nu mai pretindem de la copil sa se poarte bine atata timp cat noi nu o facem.
Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2