Parinti care descurajeaza
Cateva sugestii
1. Copiii au nevoie de limite pe care le stabilim prin folosirea consecintelor si a incurajarii constante. Pedeapsa este un act arbitrar, din care copilul nu invata nimic.
2.Nu cereti copilului sa faca lucrurile „imediat. Puneti-va in locul lui: cum ati reactiona la o astfel de cerere?
3.Nu atacati copilul, ci comportamentul lui; copiii nu sunt rai, ci comportamentele lor sunt, uneori, necorespunzatoare.
4.Tratati-va copilul ca pe un partener, ca pe un egal. Pentru ca nu puteti pedepsi sau nu puteti tine predici unui egal.
5.Nu protejati exagerat copiii, pentru ca atunci cand vor creste vor fi incapabili sa se descurce in viata.
In opinia psihologului Henry T. Stein, stilurile parentale din copilarie au consecinte nu doar asupra copilului de azi, ci mai ales in viata adultului de mai tarziu. Toti parintii vor ca micutii lor sa fie fericiti.
La aceasta nu se ajunge dandu-le tot ce isi doresc – greseala frecventa pe care o fac parintii. In fiecare zi depunem cate ceva in „banca de memorie a copiilor nostri.
Uneori, ceva care vindeca, alteori, ceva care raneste. Pentru totdeauna. Nu incercati sa faceti pentru copii lucruri pe care sunt capabili sa le faca singuri – le transmiteti mesajul ascuns ca nu sunt in stare…
Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2