Automedicatia-cand putem administra medicamente celor mici fără sfatul medicului

Când se poate folosi automedicatia?

Printre numeroasele situatii în care simptomele alertează familia, există unele în care este necesară o interventie medicamentoasă promptă: febra, convulsiile si socul anafilactic.

Febră mare

Febra este unul dintre simptomele pe care trebuie să stie cum să le tratezi, mai ales în situaÅ£iile în care cresterea este brutală. Este una dintre cele mai întâlnite cazuri în care este necesară automedicaÅ£ia, evitandu-se astfel posibile complicas (convulsii febrile).

Febra este un indiciu pentru reactia de apărare în infectii si devine periculoasă dacă depăÅŸeÅŸte valori mari sau creează disconfort copilului, stare care se poate manifesta prin somnolenÅ£ă, slăbiciune, încordare, modificarea culorii pielii.

Medicamentele care au la bază substanÅ£ele active acetaminofem sau ibuprofen sunt recomandate, în timp ce medicamentele cu acid acetil salicilic sunt interzise, iar cele cu algocalmin au indicaÅ£ii în combaterea durerii.

Retine!  Antitermicul administrat ÅŸi dozajul să fie anterior agreate cu medicul pediatru.

Nu administra celui mic mai mult de un medicament în acelaÅŸi timp, deoarece alternările sau asocierile de medicamente cresc riscul toxicităÅ£ii hepatice ÅŸi renale.

Åžocul anafilactic

Daca stii ca cel mic are o alergie, trebuie sa fi intotdeauna pregatita cu un medicament antihistaminic ÅŸi un kit autoinjector cu adrenalină sau epinefrină pentru utilizare în caz de urgenÅ£ă.

ÃŽn cazul ÅŸocului anafilactic timpul de intervenÅ£ie este foarte redus, iar in câteva secunde se pot instala simptome de alarmă – sufocare, erupÅ£ii urticariene, umflături gigante. Adrenalina se administrează la intervale de 5-10 minute, iar antihistamicul trebuie să fie cu acÅ£iune doar asupra sistemului imun, nu ÅŸi asupra celui muscular sau nervos.
Convulsiile

Convulsiile sunt incidente care impun solicitarea internării de urgenÅ£ă în cazul în care nu sunt cauzate de o boală cronică, unde deja se cunosc atitudinile de urmat.

Celui mic nu trebuie să i se administreze un medicament pe cale orală deoarece există pericolul aspirării. In schimb, i se poate administra pe cale rectală un medicament anticonvulsivant la recomandarea medicului.

Copilul trebuie asezat  în poziÅ£ie laterală ÅŸi transportat la spital.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton