Tei rosu, Tei mare, Tei alb (Tilia cordata, Tilia platyphyllos, Tilia tomentosa)
Are actiune:
Date fiind aceste proprietati, florile de tei sunt utilizate sub forma de ceai, ca sedative nervoase, in insomnii si ca expectorant in bronsite. Actiunea sedativa poate fi utilizata si la copiii mici, sub forma de bai cu flori de tei.
Rostopasca (Chelidonium majus)
Are actiune:
Asupra respiratiei au actiune usor stimulatoare. Rostopasca are proprietatea de a cobori presiunea arteriala si stimula contractiile uterine.
Pe langa actiunile majore, extractele totale din aceasta planta au efecte antibiotice pe un mare numar de germeni patogeni.
E utilizata in afectiunile hepato-biliare, colecistopatii si in ciroza hepatica initiala. In tara noastra, atat ceaiul de rostopasca precum si sucul proaspat stors din tulpina se folosesc de foarte mult timp ca remedii traditionale.
Coada calului (Equisetum arvense)
Are actiune:
Se utilizeaza ca remineralizant adjuvant in tuberculoza pulmonara si s-au obtinut rezultate bune in anemiile secundare la bolnavii de cancer gastric si ulcer gastric.
Macese (Rosa canina)
Are actiune:
Datorita continutului ridicat in acid ascorbic si dehidroascorbic, joaca un rol important in respiratia celulara. Cu ajutorul celorlalte vitamine si, in special, a vitaminei P, ceaiul de macese are proprietatea de a scadea permeabilitatea si fragilitatea vaselor capilare. Ceaiul aduce un aport de saruri necesare organismului si are actiune .
Musetel, Romanita (Matricaria chamomilla)
Are actiune:
De asemenea, inactiveaza toxinele bacteriene, avand actiune antitoxica. Se utilizeaza intern pentru efectele usor sedative, antispastice si ca tonic – aperitiv stimulant. Extern se foloseste pentru actiunea cicatrizanta si emolienta.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3